Política

Rajoy: “Fora d'Espanya s'està condemnat al no res”

Adverteix Catalunya i el País Basc que el sobiranisme els allunya “de la prosperitat, el benestar i l'ocupació”

Considera “un error afegir a la crisi econòmica una crisi política i institucional”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va aprofitar ahir la seva presència en un teatre, el dels Camps Elisis de Bilbao, per representar un monòleg de to apocalíptic en el qual va dibuixar un futur més que negre per a aquells que plantegen un escenari separat de l'Estat espanyol. “Fora d'Espanya i de la Unió Europa s'està enlloc i condemnats al no res”, va advertir el cap de l'executiu espanyol amb relació a les aspiracions sobiranistes de catalans i bascos, als quals també va alertar que fora de la Constitució espanyola “no hi ha Europa possible”.

En un acte electoral per promoure la candidatura del PP basc, Rajoy va tornar a apel·lar al discurs de la por per intentar tallar de soca-rel el debat identitari que durant aquestes últimes setmanes ha rebrotat amb força a Catalunya i al País Basc.

El president espanyol va subratllar que “seria un error afegir a la crisi econòmica una crisi política i institucional”, i va advertir els ciutadans bascos, amb vista a la cita amb les urnes que tenen diumenge que ve, que “apartar-se” de la Constitució i de l'Estatut de Gernika suposa “apartar-se de la prosperitat, del benestar i de l'ocupació”. Tot i l'advertència, dirigida també de retruc als catalans, Rajoy es va mostrar convençut que aquest no és el camí que vol la majoria de la societat basca, que segons va dir no desitja “tancar-se al món”.

Conscient que el PP té complicat poder participar en el pròxim govern basc, que amb tota probabilitat tindrà color nacionalista, el cap de l'executiu estatal va reclamar al futur lehendakari que “s'ocupi de les coses importants, es deixi de ruptures i d'embolics, i dediqui tots els seus esforços a crear feina i millorar els serveis públics”. Així, una vegada més, va vincular l'estabilitat econòmica amb la territorial i va instar el pròxim govern basc a deixar de banda les “discussions sobre marcs de convivència que no porten enlloc i només generen incertesa, que és el que menys convé a Espanya”.

En canvi, va remarcar que el que ara interessa al PP, formació que al seu parer no entra ni en “ambigüitats” ni en “clarobscurs”, és treballar “conjuntament” amb el futur govern basc per afrontar la greu situació econòmica. Precisament, la gestió de la crisi i les decisions que s'han hagut de prendre des de La Moncloa van ser l'altre tema destacat del míting de Rajoy a Bilbao. Una vegada més, va insistir que no es pot gastar el que no es té i va admetre que ha hagut de prendre decisions “difícils que a ningú agraden”, però que són “necessàries i posen les bases per sortir de la crisi”.

El president espanyol es va referir també a ETA, i va insistir de nou a reclamar que desaparegui “sense condicions, perquè el terrorisme només té un destí, que és el seu final”.

Per acabar, Rajoy va voler comentar la concessió del premi Nobel de la Pau a la Unió Europea (UE), divendres passat a Noruega. El guardó, va afirmar el president espanyol, “ens reafirma en el nostre europeisme. Fa més forta la nostra aposta per seguir endavant, i per una major integració en termes polítics, econòmics, fiscals i d'unió bancària”.

LA FRASE

Vull governs que es deixin de discussions, embolics, ruptures i marcs de convivència que no duen enlloc
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

Rosa Díez compara Bildu amb els nazis

redacció

La líder d'UPD, Rosa Díez, va advertir ahir a Sant Sebastià que l'accés de Bildu al poder “no els converteix en demòcrates”. “També els nazis van arribar a les institucions; i això els va convertir en demòcrates?”, es va preguntar.

Urkullu,

redacció
en un acte ahir a Bilbao
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.