Política

Ruiz-Gallardón amenaça el president de perseguir-lo amb el Codi Penal

El ministre de Justícia assegura que, si convoqués un referèndum, seria un acte il·legal

De Cospedal suggereix que la convocatòria de referèndums torni a ser delicte

Fins ara havia volgut exercir de poli bo. Que si Espanya estima els catalans, que si sense Catalunya Espanya està perduda... Però enmig d'una competència en la qual el que s'endú el titular és el que llança la major amenaça, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha volgut fer valdre el seu càrrec per recordar a Artur Mas que, si no s'atura, acabarà topant amb el Codi Penal. No és l'únic membre del PP que ahir va recórrer a la por –María Dolores de Cospedal va utilitzar la mateixa arma–, però sí que és significatiu que hagi estat un dels pocs membres de l'executiu espanyol que hagi emprat la definició de “delicte” per indicar cap a on pot derivar el repte del president de la Generalitat en la seva intenció de convocar un referèndum.

En ocasions anteriors, si bé en privat, des de La Moncloa s'havia argumentat que insistir en la via de la consulta, malgrat un eventual cop de porta del Tribunal Constitucional, era motiu suficient per perseguir Mas per la via penal per un delicte de prevaricació, de desobediència i fins i tot de desacatament. Ahir, Ruiz-Gallardón aplicava la mateixa tesi per recordar al cap de l'executiu català que, si persisteix a voler portar a terme una “il·legalitat”, no serà responsabilitat dels catalans, sinó seva. “I això ho sap perfectament el president”, emfasitzava.

Ruiz-Gallardón, en una entrevista a La Sexta, no va donar importància al fet que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero suprimís el delicte de convocatòria il·legal de referèndums perquè va considerar que, en cas de “rebel·lia”, hi ha prou elements al Codi Penal per perseguir-lo. I per la mateixa raó semblava més partidari d'actuar contra la persona que contra el col·lectiu, en al·lusió a aplicar l'article 155 de la Constitució que preveu la suspensió de l'autogovern.

“Tots” els instruments

En canvi, des de la seu del PP la secretària general, María Dolores de Cospedal, no només suggeria que Rajoy té a les seves mans recuperar el delicte creat en el seu dia per perseguir el lehendakari Ibarretxe, sinó que també es pot arribar a suspendre l'autonomia. “El govern usarà tots els instruments legals que tingui al seu abast per evitar que es vulneri la Constitució”, subratllava.

La número dos del PP insistia, però, que tot plegat és una pugna electoral amb la qual assegura que Mas aconsegueix tapar els seus errors de gestió. En la seva intervenció, a més, De Cospedal va aprofitar per donar la seva particular visió de la història en assegurar que “Espanya és la nació més antiga d'Europa, de la qual Catalunya forma part. I, per cert, mai no va ser regne per ella mateixa”, va etzibar.

LES FRASES

Si hi ha un acte il·legal, se'n demanaran responsabilitats a l'autor. I això ho sap el president
Alberto Ruiz-Gallardón
ministre de justícia
El govern usarà tots els mitjans legals al seu abast per evitar que es vulneri la Constitució
María Dolores de Cospedal
secretària general del pp
Hem de saber fer front a aquest moviment, igual que vam saber fer front al terrorisme
Jaime Mayor Oreja
eurodiputat del PP
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.