Política

lA CRÒNICA

Alícia al país dels furs

Sánchez-Camacho culpa Roca que Catalunya no tingui concert com Euskadi perquè el va refusar el 1978
Basagoiti avisa, per atemorir l'empresariat, que “el pla d'Urkullu és el pla de Mas i agrada a Bildu”

José María de Areilza, alcalde franquista de Bilbao abans de ser ministre d'Afers Estrangers del primer govern monàrquic del 1975 i ambaixador a Washington, va firmar un cèlebre article a l'ABC titulat El fuero y el huevo. “El que demanen Guipúscoa i Biscaia, amb el suport d'Àlaba i Navarra, és raonable i just. El seu anhel és l'exponent d'un tros d'Espanya que, per haver conservat vives gran part de les seves velles tradicions, té la força de l'autenticitat, valor permanent que contempla inalterable el festeig canviant i amb data de caducitat de les modes ideològiques”, escrivia el comte de Motrico. A pocs metres del carrer Doctor Areilza, que no està dedicat a l'exministre sinó al seu pare, l'hotel Ercilla de Bilbao era escenari ahir d'un esmorzar informatiu compartit per Antonio Basagoiti, líder del PP basc, que en la defensa del concert i dels furs no té inconvenient a coincidir fins i tot amb l'esquerra abertzale de l'empresonat Otegi, i Alícia Sánchez-Camacho, líder del PP català, que coincideix amb el PP basc i UPN a beneir el concert basc i navarrès si és per a Euskadi i per a Navarra però que no advoca per la seva exportació a Catalunya.

En una altra visita al país dels furs –“Has d'anar al País Basc i ajudar molt Basagoiti, eh!”, li va ordenar Mariano Rajoy abans de la campanya electoral–, a Alícia Sánchez-Camacho li va arribar la pregunta sobre l'excepcionalitat del “fuero y el huevo” coincidint amb el primer cafè del dia. Per què el que és bo per a Euskadi i és defensat per Basagoiti no és bo per a Catalunya ni defensat pel PP català?, es va preguntar a la dirigent d'un partit que es vanta de ser l'únic amb un idèntic discurs en qualsevol indret de la pell de brau. El candidat a lehendakari, bregat ja en preguntes i respostes, li va oferir una gentil pista d'aterratge. “El concert econòmic basc és a la Constitució i, com que CiU no el va voler perquè creia que tindria mala reputació això de recaptar impostos... Aquí és tradició, és llei”, va diferenciar Basagoiti. Sánchez-Camacho va aprofitar la pista que el seu amic i company de partit li va desplegar i va recordar Miquel Roca. “El concert d'Euskadi és a la Constitució, CiU el va rebutjar en el debat constitucional i això se li ha de reprotxar a qui va ser un pare de la Constitució”, va etzibar la líder catalana al representant convergent en la ponència de 1978.

Davant la flor i nata de l'elit del Neguri polític i financer, amb el patró del grup Correo, Alejandro Echevarría, al capdavant, Basagoiti es va entregar a sembrar una densa sospita sobre “el pla ocult d'Urkullu”, que ell insisteix a presentar com a independentista insadollable. “Els del PNB volen reproduir la música i la lletra de CiU a Catalunya, volen portar la Diada a Euskadi i la foto de la Diada no ajuda a generar confiança”, va alertar als soferts empresaris que han patit extorsió i atemptats d'ETA, però que en els últims 30 anys no han vist que Euskadi se separi de Miranda de Ebro ni amb Xabier Arzalluz com a líder del partit i Juan José Ibarretxe com a lehendakari. Aliè al passat més recent, Basagoiti insistia: “El PNB es mira ja sense dissimular en el mirall d'Artur Mas i del nacionalisme català, perquè avantposa la seva condició nacionalista per entendre's amb Batasuna com ja ho va fer en el seu dia Ibarretxe”. Echevarría no sabia on mirar per trobar l'indici que el perfil malèvol descrit per Basagoiti fos atribuïble al candidat del PNB que té com a lema sobiranista Compromís Euskadi.

En detectar badalls de poca convicció davant el perfil que ell traçava del seu adversari, el líder del PP basc va elevar l'aposta amb una equació a tres. “El pla d'Urkullu existeix, és el pla d'Artur Mas i agrada a Bildu”, va rematar. “Convergeix amb els interessos de Mas i de Bildu!”, va recalcar per als rostres encara reticents.

A l'empresari que va emocionar –tot i estar ahir absent a l'hotel Ercilla– va ser a l'exlehendakari José Antonio Ardanza, president d'Euskaltel. “Jo m'identifico amb aquella majoria de bascos que se sent orgullosa que Espanya aconsegueixi medalles olímpiques i que al mateix temps anima l'Euskaltel Euskadi al Tour de França”, va relatar. “Jo apel·lo a la majoria de bascos que celebra amb naturalitat la triple corona de la selecció espanyola de futbol i que s'emociona d'igual manera amb un gol de la Real i l'Athletic”, va reblar després d'haver resolt a qui li toca “el fuero y el huevo”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.