Política

Espanya paga Otamendi

El Tribunal d'Estrasburg condemna l'Estat per no haver investigat les tortures denunciades pel director d'‘Egunkaria'

Obliga Madrid a indemnitzar el periodista amb 24.000 euros pels maltractaments patits el 2003

Des de l'esquerra abertzale fins a UPD, tots els partits es mostren solidaris


Nou anys i mig després de ser detingut i d'aparèixer amb el rostre demacrat davant les càmeres d'ETB denunciant que havia patit tortures de la Guàrdia Civil, l'exdirector del diari Egunkaria i actual director de Berria, Martxelo Otamendi, va obtenir ahir un petit triomf a Estrasburg. El Tribunal Europeu de Drets Humans estima la demanda del periodista basc i condemna l'Estat espanyol a pagar-li 24.000 euros –20.000 per danys morals i 4.000 per fer front a les despeses de tot el procés– per no haver investigat la seva denúncia de tortures i per no haver facilitat ni tan sols els mitjans necessaris per fer-ho.

En el marc de l'operació que va suposar la clausura del diari Egunkaria, aleshores l'únic escrit íntegrament en basc, Otamendi va ser detingut el 20 de febrer del 2003 per la Guàrdia Civil i va haver de passar cinc dies incomunicat. Al final de les 120 hores de total incomunicació, Otamendi va ser posat en llibertat. “Ha estat cruel, absolutament inhumà”, va relatar quan va ser alliberat. D'acord amb la seva exposició, les tortures infligides van incloure dos simulacres d'ofec amb una bossa, tenir col·locada una pistola amb el canó al front, haver-se de despullar i posar-se de quatre grapes o fent flexions, així com maltractaments homòfobs. També van denunciar tortures els responsables del rotatiu Iñaki Uria, Xabier Alegria i Xabier Oleaga, igualment arrestats en l'operació contra el diari per suposada integració a ETA.

Com que les denúncies d'Otamendi i la resta de companys van ser arxivades, el periodista va recórrer el 2008 al Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, que ara, quatre anys després, condemna l'Estat per haver violat l'article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, que estableix la prohibició d'infligir tractes inhumans o degradants. Al jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiencia Nacional, el Tribunal d'Estrasburg li reprotxa que “va romandre passiu” respecte a les denúncies d'Otamendi. Al jutjat d'instrucció 5 de l'Audiencia Nacional, li retreu que les investigacions “no van ser suficientment profundes i efectives”.

El director de Berria, que oferia un acte públic al parc Martín Ugalde d'Andoain (Guipúscoa) ahir al vespre, va rebre la solidaritat de tot l'arc polític basc, des d'UPD fins a l'esquerra abertzale. “Fins i tot alguns magistrats de l'Audiència havien posat de manifest en sentències que s'han investigat prou les tortures, tots els delictes han de ser investigats i perseguits, també el de tortures”, va dir la portaveu del govern basc, Idoia Mendia. L'abertzale Pernando Barrera va confiar que la sentència “pugui compensar mínimament l'infern que va passar Otamendi”. Carlos Martínez Gorriarán (UPD) considerava “lamentable” haver obviat la denúncia i Josu Erkoreka (PNB) hi va trobar una prova que la política antiterrorista dels governs estatals és “en bona part al marge de la llei”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.