Política

Navarro avalaria la consulta si s'acordés amb l'Estat

El líder del PSC proposa fer primer un referèndum sobre la reforma federal de la Constitució i, després, el d'independència

Dóna suport explícit al plebiscit acordat entre Escòcia i Regne Unit

Bany federalista per a Pere Navarro. No va ser un bany de masses, però sí que va servir per tancar files internament entorn el seu pla federalista. El presidenciable socialista va intentar cosir les costures trencades amb un paquet de mesures que inclou: reforma de la Constitució, un Senat federal i un referèndum pactat amb l'Estat, “com el d'Escòcia amb el Regne Unit”. Res de nou sota el sol federalista, però sí una mica més concret que mai.

L'objectiu de la campanya socialista serà situar-se entre “l'independentisme de CiU” i “l'espanyolisme del PP”. Si se situa al mig, però, pot acabar devorat per tothom. Això és el que auguren totes les enquestes preelectorals. Tanmateix, Navarro insisteix en les seves idees. Federalisme o mort. El pas més rellevant d'ahir és el suport explícit al referèndum d'Escòcia i, també, al del Quebec, ja que es tracta de referèndums negociats i pactats. Els hi donaria suport, però per votar que “no”. És a dir, com va reblar Navarro, “ni independència ni centralisme”. Navarro, conscient que “vuit de cada deu catalans reclama el dret a decidir”, donaria suport a un referèndum sobre la independència, però només ho avalaria en el cas d'una negociació pactada de govern a govern. Fer-ho unilateralment, segons Navarro, provocaria “perdre el passaport europeu”. “Només un referèndum pactat aconseguirà que el seu resultat vinculi i obligui tots dos governs”, conclou el Navarro més pragmàtic.

Amb Geli i Laia Bonet

El discurs de Navarro va intentar cosir les diferències públiques dels darrers mesos dintre del PSC. La plana major del partit, inclòs José Montilla, va donar suport al primer acte de la precampanya. Dels crítics, sí que hi eren Marina Geli –número 2 per Girona– i Laia Bonet –defenestrada al 15è lloc per Barcelona–, però entre els qui no hi van aparèixer destacaven els noms d'Àngel Ros, Joaquim Nadal o Montserrat Tura. Curiosament l'acte va ser presentat per l'exministre Joan Majó, ara en l'òrbita sobiranista, que va deixar clar les “desavinences” amb l'actual direcció.

Navarro va acusar Artur Mas de “profeta” i “messiànic” per voler una independència sense concretar res. Davant dels interrogants, Navarro assenyala un camí conegut i només demana un referèndum sobre el seu pla de federalisme asimètric. En concret, la seva proposta és una reforma constitucional per crear un Senat amb presència dels governs federals dels diferents territoris de l'Estat espanyol i una agència tributària compartida amb el govern espanyol per gestionar els impostos a Catalunya.

Només un referèndum pactat entre els dos governs aconseguirà que el resultat obligui
Pere Navarro
primer secretari del psc
Mas no sap si Catalunya serà república o monarquia, ni si tindrà exèrcit, ni com farà l'ingrés a la UE
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.