Política

ERC es vindica com el garant d'una Catalunya inclusiva

Junqueras manté que s'ha de fer pinya per intentar combatre el discurs de la por a la independència

Fa una crida a potenciar els valors tradicional de l'esquerra

Al president d'ERC, Oriol Junqueras, li encanta posar exemples quotidians enmig dels discursos i ahir ho va tornar a fer en el marc de la presentació oficial com a candidat. Per explicar que ERC és el principal garant d'una Catalunya independent inclusiva i que s'ha de treballar amb tots els sectors per fer pinya, es va referir al cas concret d'un veí del seu municipi, Sant Vicenç dels Horts.

Va parlar de Manolo Ortega, l'expresident de la secció local d'UPD, que ara està a l'òrbita republicana i que votaria sí en un referèndum independentista. Per què aquest canvi radical? Segons Junqueras, perquè quan l'empresa en què Ortega treballava va tancar, els primers que li van donar suport van ser els d'ERC. Els primers que van anar a negociar amb els caps van ser els d'ERC. I Ortega es va posar al costat de Junqueras. “El que aprecia la gent és el compromís de patir i lluitar al costat d'ells. Això és ser d'esquerres”, va rematar el líder republicà. És per això que va fer una apel·lació als militants perquè estiguin a prop dels ciutadans.

Uns referents que van servir a Junqueras per sustentar la conferència d'ahir, que portava per títol L'esquerra d'un nou país. Aquest serà el lema de precampanya dels republicans, que es marquen com a repte aglutinar el centre esquerra com a alternativa a CiU.

Segons el candidat, un dels millors arguments per combatre el discurs de la por a la independència és que els ciutadans s'aixopluguin sota els valors “universals” i “d'esquerres” com ara la feina, la justícia, la igualtat d'oportunitat o l'accés “digne” a la terra. I que tothom se senti còmode en el nou estat català. Així les mentides, com que una Catalunya independent provocaria fractura social, cauran pel seu propi pes.

En aquest camp també va incloure l'aposta per tal que el castellà sigui oficial en el nou estat. “El 83% dels veïns de Sant Vicenç tenen com a llengua familiar el castellà. I són dels nostres”, va exclamar.

El filòsof Josep Maria Terricabras va ser l'encarregat de presentar Junqueras en un acte en què també hi havia Lluís Llach, Jordi Porta i Francesc Bellmunt.

Nosaltres fem el discurs de la raó, de la racionalitat i de l'esperança. Els altres fan el de l'odi i la por
Construïm una comunitat en la qual volem que tothom se senti inclòs. Som garants d'aquesta societat inclusiva
Allò que la gent espera de nosaltres és que els ajudem, no grans discursos ni tampoc grans apel·lacions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.