Política

EUA

La cursa cap a la Casa Blanca

Obama vigila la ‘Romnèsia'

Els dos candidats a la presidència nord-americana sopen plegats en un acte benèfic

Els aspirants mostren sentit de l'humor i es llancen atacs sorneguers

Troben un espai comú, les bromes a costa de Biden

“Deixeu-me que us expliqui com preparo els debats”, explica un Mitt Romney vestit de forma elegant, amb esmòquing i corbatí blanc, al sopar anual per a la beneficència de l'arxidiòcesi catòlica de Nova York. “Primer, m'abstinc de beure alcohol durant 65 anys. Després, busco l'home de palla més gran disponible i l'ataco sense pietat. Big Bird ni ho va veure venir”. Big Bird. En aquests moments de la campanya per a les eleccions presidencials dels Estats Units ningú esperava que una de les titelles més icòniques del programa infantil Barri Sèsam acapararia tanta atenció.

No cal dir-ho: no té cap sentit. Però el focus mediàtic és tan extrem que l'anècdota més insignificant es veu magnificada a volums inusitats. Romney n'és més que conscient, i és que, Big Bird a banda, molts nord-americans ja es preparen per disfressar-se de “carpetes plenes de dones” amb vista a l'imminent Halloween, en al·lusió a la desafortunada frase del candidat republicà durant el segon debat.

I parlant del segon debat, com es va preparar Barack Obama? “Com molts haureu notat, hi tenia molta més energia”, explica el president. “Em sentia força descansat després de la llarga i profitosa migdiada que vaig fer durant el primer debat”, bromeja Obama, que, amb tot, afirma haver après una valuosa lliçó: “El dia del teu aniversari de bodes et poden passar coses pitjor que oblidar-te del regal.”

En una campanya marcada per l'agror dels estirabots entre demòcrates i republicans, la tensió i la crispació, el sopar de l'Arxidiòcesi Catòlica de Nova York va oferir a Obama i Romney un breu, però agraït, moment de distensió que tots dos aspirants van compartir amb riures, atacs sorneguers i, sobretot, dosis de savoir faire. Aquelles mirades acusadores, aquells retrets i aquelles interrupcions abruptes que havien fet panteixar el públic assistent al segon debat, van donar pas a mirades de complicitat en cada broma a costa del rival, encaixades amb esportivitat.

“Les campanyes poden ser esgotadores”, confessa Romney. “Però tenim la sort de tenir algú que ens dóna suport. Jo tinc la meva bella esposa; Obama té Bill Clinton.” “He aprofitat la meva estada a Nova York per anar a comprar a algunes botigues”, explica Obama. “Tinc entès que el governador ha aprofitat per comprar-se algunes botigues.” Arran de la tensió viscuda al segon cara a cara, molts analistes han conclòs que, més enllà de diferències polítiques, als dos aspirants els separen divergències personals que generen certa antipatia mútua.

Malgrat tot, Romney i Obama han sabut trobar un espai comú d'entesa: bromes a costa de Joe Biden i les seves inimitables relliscades. Amb tot, ahir Obama va aprofitar que no tenia el rival al costat per encunyar un nou terme: la Romnèsia, condició provocada, diu, per la seva “ambigüitat ideològica”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.