Política

Mas i Pujol alerten que Catalunya pot acabar en un “pedregar” si “recula” ara

El president de la Generalitat afirma que l'Espanya i els catalans s'expressen “en freqüències diferents” i això fa “molt difícil el diàleg”

L'expresident assegura “no ha reeixit” l'intent constant de transformar Espanya en un Estat “plurinacional

La presentació del llibre El caminant davant el congost ha reunit al president de la Generalitat i candidat de CiU a la reelecció, Artur Mas, i a l'expresident i autor de la publicació, Jordi Pujol. Després de constatar que l'intent constant de Catalunya per transformar l'Estat en plurinacional “no ha reeixit”, tots dos han defensat la possibilitat “d'avançar” que té el país. En aquest sentit, han alertat del perill de “recular” ara. I és que pels presidents, Catalunya podria acabar “en un pedregar” i “morint de gana” si no segueix “el camí que ha iniciat”. Mas, a més, ha defensat les “dificultats” en el diàleg entre Catalunya i Espanya perquè, segons ha afirmat, “s'expressen en freqüències diferents”.

Amb la sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès plena i amb la presència de consellers i alts càrrecs de CiU, Artur Mas ha presentat el darrer llibre de Jordi Pujol. La publicació és un recull cronològic i contextualitzat de conferències i textos de l'expresident des dels anys 70 fins a l'actualitat, que mostra el viratge –i els motius del mateix– que ha fet Pujol des del seu intent de col·laborar amb l'Estat per convertir-lo en plurinacional fins a reclamar la sobirania plena per Catalunya.

Com era d'esperar, tots dos han lloat els avenços que l'estratègia de CiU i, especialment, de Pujol durant més de vint anys ha aportat a Catalunya i el seu reconeixement nacional. Però igualment han coincidit en que ara per ara l'immobilisme de l'Estat manté els catalans en un punt on s'han vist abocats a reclamar “un nou camí”.

Jordi Pujol s'hi ha referit explicant que els catalans han recorregut un “territori cada cop més esquerp que ha anat a parar a un congost”, i ha considerat que si se supera aquest escull actual “ens pot conduit a una plana fèrtil”. De la mateixa manera, i seguint el mateix símil, ha alertat del perill de no fer-ho així. “Si reculem, estem condemnats al decandiment inexorable, perquè ja sabem que si ens fem enrere trobarem una terra inhòspita i on la gent és poc favorable. I si ens quedem al mig del congost ens podem acabar morint de fred i de gana o arrossegats per una riuada”, ha sentenciat.

Pujol ha admès que aquest “recular” pot resultar “tranquil·litzador per a alguns”, però ha insistit que obligaria als catalans a “tornar a una terra poc amable amb collites magres”. “Podem mantenir l'esperança i avançar”, ha afirmat, tot animant els catalans a “tenir confiança i creure en nosaltres mateixos”. “És important saber que podem superar el congost”, ha dit.

L'expresident, a més, ha volgut parafrasejar Artur Mas i ha entonat el seu “sabem prou bé que tot és difícil, però tot es possible”. “I a més, és necessari”, ha afegit Pujol, tot insistint que si Catalunya no segueix aquest “nou camí” “podem quedar morts de gana, arrossegats per una riuada o empantanegats enmig del congost”.

Després de l'expresident, ha intervingut Mas, qui ha lloat, abans de res, la “valentia, coratge i honestedat” de Pujol en publicar aquest llibre justament en aquest moment. El president ha volgut seguir l'estel del símil que havia iniciat Pujol en la seva intervenció i ha explicat que ara a Catalunya “hi ha molta gent que davant d'aquest cul de sac en què ens trobem diu que hem d'agafar un altre camí” més enllà de la pertinença a l'Estat. “Potser ens porta al mig del congost, però també sabem que si no fem aquest camí ens anem al pedregar. I entre estar al mig del congost per recuperar una terra més fèrtil i productiva o el pedregar, millor estar al mig del congost”, ha sentenciat Mas.

D'altra banda, el president també ha defensat contundentment el “projecte” que ha iniciat Catalunya i ha destacat que és “en gran part, nou” perquè mai fins ara s'havia intentat. “És un projecte propi, que no pot estar basat en la lamentació, la queixa i la confrontació, sinó en subratllar el perfil propi del projecte perquè té prou càrrega d'il·lusió com per no entrar en el terreny de la provocació”, ha considerat Mas, animant així els catalans a obviar alguns comentaris que arriben des d'Espanya en relació al procés català.

I és que el president té molt clar que ara mateix Espanya i Catalunya tenen complicat fins i tot seure a parlar amb tranquil·litat. “Potser el que passa és que l'Estat i Catalunya arriben a la conclusió que s'expressen en longituds d'ona i freqüències diferents. Uns van amb ona mitja i altres amb freqüència modulada”, ha concretat Mas, que ha volgut concloure que amb aquesta situació “és molt difícil que hi hagi la sintonia del diàleg i el diàleg possible per conduir les coses de manera diferent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.