Política

Mas i Pujol posen punt final a la idea de canviar Espanya

President i expresident creuen que ja no hi ha més recorregut dins l'Estat i consideren que ja no hi ha marxa enrere

L'històric líder de CiU justifica al seu últim llibre la seva evolució sobiranista

El nou llibre de Jordi Pujol va servir a Artur Mas per posar punt final al projecte del catalanisme conservador d'encaixar Catalunya dins d'Espanya. Simbòlicament, el president que va intentar la reforma de l'Estat –Pujol– presentava una incerta derrota i exhortava a avançar per un nou camí. “Si no seguim endavant ens podem quedar empantanegats al mig del congost.” Mas agafava el guant i utilitzava la metàfora pujoliana per demanar als seus votants que facin “un reset” i canviïn de camí per “travessar el congost fins a terra ferma”. La seva idea és que no hi ha marxa enrere.

La presentació del llibre El caminant davant del congost, a l'Ateneu Barcelonès i davant 400 persones, va servir ahir perquè dues generacions del nacionalisme català donessin un nou vistiplau al procés sobiranista. Això sí: sense mencionar ni un sol cop en una hora i deu minuts la paraula independència. Mas va admetre que la generació política de Pujol va intentar un projecte de reforma de l'Estat espanyol “que no ha reeixit del tot”. Catalunya i Espanya, segons Mas, parlen en freqüències diferents. Per Mas, “això ja no té més recorregut”. C'est fini. “Davant d'aquest cul-de-sac, hem d'agafar un altre camí”. El candidat de CiU a les eleccions sembla tenir claríssim el canvi de rumb per l'endemà del 25 de novembre, però no el concreta ni l'explica.

President i expresident, ja en plena precampanya electoral, no van dubtar a reivindicar que CiU “va aconseguir èxits pel camí” i “va construir estructures d'estat”. Ni Mas ni molt menys Pujol reconeixen que el camí fet els últims trenta anys de pactisme i autonomisme hagi sigut inútil. “Era un somni, una utopia, una quimera? Potser sí. Però calia haver fet aquell camí per carregar-se de raons i perquè havíem d'intentar avançar en la pluralitat nacional de l'Estat”, va concloure Mas.

L'actual líder de CiU veu “valentia i honestedat” en Pujol per haver tret un llibre amb les seves conferències entre l'any 1978 i el 2012 “just en aquest moment”. Al llibre, l'expresident admet sense tabús que el seu projecte era la reforma d'Espanya i que va pactar amb el PP i el PSOE. “Per què ara he anat tan lluny? Per què no em vaig quedar a mig camí?”, es va preguntar el mateix Pujol. El president, que ha caminat des de la defensa de la reforma de l'Estat espanyol fins a posicions properes a l'independentisme, admet que “molta gent pot sentir-se sorpresa, decebuda o enganyada, i per això tinc necessitat de publicar el llibre”. Per justificar-se, o per explicar-se, Pujol va expressar que “l'objectiu del llibre no és la lamentació”, sinó “explicar un viatge que m'ha dut fins aquí”. Tot i que reconeix “errors”, defensa que ha seguit “sempre” un mateix camí. “El camí s'anava estrenyent i fent costerut, fins a arribar a aquest congost”. Però ara, segons la seva opinió, “estem en un lloc inhòspit del qual hem de sortir i no podem anar enrere”.

LA FRASE

Si no seguim endavant ens podem quedar empantanegats al mig del congost
Jordi Pujol
expresident de la generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.