Política

Salmond creu que hi ha una majoria pel canvi a Escòcia

Assegura que les fites aconseguides només es poden garantir amb la independència

No entén la secessió com una ruptura amb l'‘statu quo', sinó com la culminació del procés de devolució de poders

Si voleu una Escòcia sense armes nuclears i amb serveis socials per a tothom, voteu per la independència. Aquesta és la síntesi del discurs general als delegats del Partit Nacional Escocès (SNP) que el líder i primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, els va adreçar ahir, aplegats a la ciutat de Perth.

Després d'haver aconseguit el triomf que suposa forçar el govern britànic a fixar un termini (final del 2014, a tot estirar) per celebrar el referèndum per la independència, consulta legal i vinculant, Salmond va començar ahir a posar les bases de la campanya que tot just s'inicia.

I el missatge és intel·ligent i concís. El govern de l'SNP no interpreta la independència com una ruptura amb l'statu quo, sinó com una continuïtat natural de la devolució de poders iniciada l'any 1998. “No tingueu dubtes, el que s'ha guanyat amb la devolució només es pot garantir amb la independència”, va afirmar, en el que es pot considerar la frase central del seu missatge.

Com s'ha vist recentment, l'argument econòmic serà l'argument sobre el qual pivotarà bona part de l'argumentació per defensar el sí. Així, per tractar de demostrar que el millor per a Escòcia és ser governats des d'Escòcia, Salmond va comparar el que ha aconseguit el seu govern des que és al poder (2007) –gratuïtat de les taxes universitàries, manteniment de serveis bàsics d'assistència social per a la gent gran o gratuïtat de les receptes per als pensionistes– amb el que està fent el govern britànic –retallades de serveis socials, de la sanitat, augment de taxes universitàries, privatització de l'escola pública.

I després va presentar xifres, com ja va fer el primer dia. Per exemple, els mil milions de lliures menys en despesa militar d'una Escòcia independent, 230 dels quals corresponen a la part alíquota pels programes dels submarins nuclears Trident.

Amb tot, Salmond és coneixedor del que diuen les enquestes, per ara contràries dos a un a la independència. Per això es va adreçar als encara no convençuts: “Ara sabem que hi ha molts dels nostres conciutadans que encara s'han de convèncer dels beneficis de la independència. Però també sabem que hi ha una majoria pel canvi en aquest país. Sabem que, des del cor, la gent confia més en el seu Parlament que no pas en el de Westminster. Sabem que la gent vol una política econòmica dirigida pel Parlament escocès… I un parlament que decideixi en benestar social, sobre els Trident, en l'economia, i que representi Escòcia en l'escenari mundial és un parlament independent…”

El gran repte de l'independentisme escocès és superar l'estadi en què fins ara s'ha mogut, el promès referèndum, per capgirar la tendència a favor del sí fent valer els arguments econòmics.

A partir d'ara, l'SNP i els partidaris del sí miraran d'esbossar un paradís contra aquells que presentaran el desert en cas de victòria del trencament amb el Regne Unit. “Escòcia pot votar no i assegurar-se no res i votar sí i aconseguir la plataforma que necessita”, en paraules de Salmond.

La gran paradoxa és que l'èxit de l'autogovern i de la gestió de l'SNP des del 2007 podria acabar de frenar el desig de canvi. Si amb la devolució ha anat prou bé, per què arriscar-se a fer un pas sempre incert? Salmond també té una resposta al dubte: “Una vegada més direm sí a Escòcia, sí al progrés.”

LA XIFRA

1.000
lliures
anuals perd cada llar escocesa formant part del Regne Unit, segons assegura Alex Salmond.

LA FRASE

Escòcia no està d'humor per un no de Londres a la política econòmica i les inversions
Alex Salmond
Primer ministre escocès
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.