Política

CiU i ERC veuen extrapolable el resultat basc a Catalunya

Mas adverteix que “negar el problema nacional” no fa més que reforçar el sobiranisme

Junqueras vol els republicans tan “decisius” com EH Bildu

Tots els partits consideren que els socialistes són els “grans perdedors”

L'huracà sobiranista que diumenge va bufar al País Basc es pot tornar a repetir el 25-N a Catalunya. Així ho augurava ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, a l'hora de valorar el resultats de les eleccions basques. “Això passa al País Basc, i passarà a Catalunya”, va pronosticar. Entre les raons d'aquest auge sobiranista, Mas va apuntar dos exemples: “la pinça” que en l'anterior legislatura van fer els socialistes i populars per treure el PNB del govern basc, i la llei de partits que va prohibir a l'esquerra abertzale presentar-se en les passades eleccions. Un exemple, aquest últim, no gaire afortunat per part del president de la Generalitat, ja que la norma aprovada el 2002 va tenir els vots favorables del grup parlamentari de CiU a Madrid.

No obstant això, el cap de l'executi creu que del resultat de les eleccions basques es pot extreure, ara sí, una lliçó. “El fet de negar els problemes i no ocupar-se'n no els resol”, advertia Mas en referència, aquesta vegada, al cop de porta que el PSOE i el PP han donat a les reiterades aspiracions sobiranistes dels catalans. Per aquest motiu va demanar als poders públics espanyols “obrir els ulls” i “prendre nota” dels comicis bascos. “Negar el problema nacional a Euskadi i Catalunya no fa més que reforçar el sobiranisme”, va advertir Mas, per a qui “la realitat és tossuda i s'acabarà imposant”. El president va felicitar ahir al matí el líder del PNB, Iñigo Urkullu, a qui els resultats empenyen, com li va passar a Mas fa dos anys, a buscar acords o l'abstenció de la resta de forces polítiques per poder ser investit lehendakari.

El desenllaç electoral al País Basc també va ressonar amb força a la seu d'ERC,, on el president de la formació, Oriol Junqueras, comparava el paper d'EH Bildu amb el protagonisme “decisiu” que els republicans poden exercir el 25-N a Catalunya. “Som la garantia per fer un salt endavant cap a la independència”, reiterava. El candidat d'ERC a la Generalitat també va destacar la importància que en aquests comicis hagi pogut participar tot l'electorat basc, després que l'esquerra abertzale fos “exclosa” el 2009.

“Molt positiu”, va qualificar el dirigent de Solidaritat, Alfons López Tena, el resultat dels comicis. “El nou independentisme puja”, assenyalava el candidat de SI, amb referència als escons assolits tant per EH Bildu, com per l'Alternativa Gallega d'Esquerra.

La davallada del PSOE va ser un dels resultats més comentats per totes les forces polítiques catalanes, que van augurar que aquest retrocés es repetirà a Catalunya. Un factor “inquietant” per al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, perquè “comporta el reforçament del PP en l'àmbit estatal”.

En canvi, per la candidata del PP, Alícia Sánchez Camacho, els resultats del País Basc no es poden interpretar en “clau nacional”, perquè Urkullu, va basar la campanya en “proposar polítiques per sortir de la crisi” i “no pas a separar”. Per aquest motiu, la dirigent popular va recomanar a Mas que “copiï la campanya del vencedor”. Quant als resultats del PSOE, Camacho ho té clar: “Han perdut el camí”, va sentenciar.

El repte de Navarro

“Hem d'explicar que hem aprés la lliçó i que tenim propostes”, confessava el primer secretari del PSC, Pere Navarro, davant la impossibilitat d'emprar un to positiu en la valoració dels resultats gallecs i bascos. Pel candidat ara cal “donar respostes a la gent més castigada per la crisi”, per la qual cosa la davallada electoral del PSOE se li presenta com un repte. El líder dels socialistes catalans va demanar “claredat” a CiU i el PP pel que fa als termes independència i rescat, respectivament, i va evitar parlar del paper de Rubalcaba al capdavant del PSOE. “El que hem de fer és treballar per a les eleccions catalanes i fomentar la participació”, va manifestar.

ICV, per la seva banda, va valorar molt positivament l'ascens de l'esquerra “nítida”, representada per EH Bildu i Alternativa Gallega d'Esquerra.

LES FRASES

Si no s'entén i no s'accepta la realitat nacional, no aconseguiran resoldre el problema
Artur Mas
president de la generalitat
Més que preocupat, estic estimulat per treballar i oferir respostes a la gent afectada per la crisi
Pere Navarro
candidat del psc a la generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.