Política

El PP valencià se serveix de les Corts per recuperar l'estratègia anticatalanista

Aprova en solitari una proposició no de llei en contra l'acord del Parlament de Catalunya per a garantir l'ensenyament en català al País Valencià

“No som una província de catalana”, ha dit el síndic popular, Jorge Bellver

L'oposició els acusa de voler desviar l'atenció dels problemes reals

El ple de les Corts ha aprovat, amb els únics vots del PP, una proposició no de llei presentada pel grup popular en la qual expressa el rebuig a l'acord del Parlament de Catalunya en què demanava a la Generalitat Catalana “emprendre les accions necessàries per a garantir l'ensenyament en llengua catalana al País València en tot el sistema educatiu”. El PSPV-PSOE ha decidit no votar, mentre que Compromís i EUPV ho han fet en contra.

La proposició no de llei del PP sol·licita que les Corts exigeixen “el màxim respecte” a l'article sisé de l'Estatut d'Autonomia, que determina que la llengua que es parla en aquesta autonomia “és el valencià i que l'idioma valencià és l'oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà”.

El síndic del PP, Jorge Bellver, ha denunciat el “menyspreu” a l'Estatut d'Autonomia i l'“absència total de deslleialtat institucional” per part del Parlament de Catalunya. “Nosaltres parlem valencià i ningú ha de vindre a dir-nos què hem de fer amb la nostra llengua, la nostra Senyera i les nostres tradicions”, ha ressaltat Bellver, qui ha afegit: “no som una província catalana”.

Així mateix, ha destacat que “no es pot fer de la contradicció un senyal d'identitat”. En aquest sentit i adreçant-se als diputats de l'oposició ha indicat: “no es pot desfilar el Nou d'Octubre pel matí junt a la Senyera i, per la vesprada, acudir a manifestacions independentistes enrotllats en la bandera independentista”.

Per a Bellver, “el problema no són els catalans, el problema és la seua classe política que en gran part està perduda, mentre els seus ciutadans demanen solucions a la crisi”. Al seu judici, “sembla mentida que tanta memòria històrica que alguns tenen no la utilitzen” i ha ressaltat que “mai s'ha d'entendre Catalunya sense Espanya, ni Espanya sense Catalunya”.

Ridícul

Des del PSPV, el diputat Francesc Signes els ha acusat de voler desviar l'atenció dels molts problemes que tenen els valencians amb qüestions tan “deixades” com aquesta.

En el mateix sentit s'ha expressat el síndic de Compromís, Enric Morera, que ha qualificat la iniciativa parlamentària de“ridícul institucional”. “La divisió dels valencians en termes d'identitat que ja tenim superats no és el que ens interessa”, ha ressaltat Morera. A més, ha dit al PP que “un senyal de la identitat del poble valencià és l'honradesa, no la corrupció”, per la qual cosa entén que “faria bé apartant de la vida pública a les persones que danyen la nostra imatge”.

Denominació

EUPV, per la seua banda, ha sol·licitat afegir a la proposta del PP una frase que diga: “Reconeixent que valencià és la denominació que històricament el poble valencià li ha donat a la llengua catalana”. La diputada de la formació, Marina Albiol ha dit als populars que “solament defenen el valencià quan es tracta d'enfrontar-se a Catalunya”. “Al nostre partit no tenim problemes en dir als diputats catalans que ací parlem valencià, però deixant clar que el valencià és la denominació que hem donat el poble valencià a la llengua catalana”, ha ressaltat Albiol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.