Política

El PSC deixa caure Badia

El PSOE fa plegar la seva número dos al Parlament Europeu per haver denunciat les amenaces militars contra Catalunya

L'eurodiputada es reafirma en la carta i decideix mantenir l'escó

El PSOE diu que Badia va posar dilluns el càrrec a la seva disposició

El PSOE va fer plegar ahir la seva número dos al Parlament Europeu, l'eurodiputada Maria Badia, per haver denunciat les amenaces militars contra Catalunya. I el PSC la va deixar caure, sense oposar resistència a la decisió de la direcció del PSOE. Badia mantindrà l'escó a Estrasburg, però dimiteix del càrrec de secretària general dels socialistes espanyols a l'eurocambra per la polseguera que ha aixecat a Madrid la carta en què, conjuntament amb CiU, ICV i ERC, demana a la Comissió Europea que “intervingui de manera preventiva per garantir que la resolució del conflicte català sigui pacífica i democràtica” i es prepari per si cal castigar Espanya sense dret de vot.

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va afanyar a dir que estava convençut que Badia pensa, com ell, que la carta és “una profunda equivocació” i que el que s'hi descriu no té res a veure “amb la realitat espanyola”. Però la catalana no oferia cap signe de penediment sinó que es va reafirmar en la decisió i va lamentar que “es condemni els qui demanen més diàleg i menys visceralitat” i no Alejo Vidal-Quadras i els coronels Francisco Alamán i Leopoldo Muñoz Sánchez. “Se m'ha dit que no s'havia d'internacionalitzar el conflicte”, però “la prudència no ens ha de deixar muts”, va advertir Badia, que no va rebre gaire suport del PSC. El primer secretari, Pere Navarro, igual que Rubalcaba, la va acusar de no haver sabut “calcular les repercussions” de la carta. I com qui no vol la cosa va atacar el conseller d'Interior, Felip Puig, per haver escalfat la “dinàmica perversa” d'aquesta “escalada d'expressions militars”.

Número dos del grup

Badia era secretària general de la delegació socialista espanyola; la número dos de Juan Fernando López Aguilar, des del gener. Eurodiputada del PSC des del 2004, juntament amb Raimon Obiols, i cap de llista el 2009, Badia ja havia tingut alguna enganxada amb el PSOE. El seu intent que el PSC tingui relació directa amb el Partit Socialista Europeu, s'hi integri com a membre de ple dret i hi pugui participar al marge dels socialistes espanyols no va agradar als seus veïns d'escó. Badia, que detesta que l'etiquetin com a obiolista i que ha reivindicat sovint que el PSC tingui grup propi al Congrés, no ha tingut cap problema a desmarcar-se del PSOE i votar diferent en el ple: ella i Obiols fins i tot es van negar a donar suport a la reelecció del conservador Durão Barroso al capdavant de la Comissió Europea, i van desobeir les ordres de Zapatero.

Badia s'havia anat afegint tímidament a algunes iniciatives de l'aliança que formen el convergent Ramon Tremosa, l'ecosocialista Raül Romeva i el republicà Oriol Junqueras (que ha cedit el seu escó a Ana Miranda, del BNG). I ara Badia lidera les negociacions amb el president de l'eurocambra, el socialista alemany (i catalanòfil!) Martin Schulz, per autoritzar-hi l'ús del català. Això l'obliga a enfrontar-se no només amb el PP sinó també a no pocs eurodiputats del PSOE, com ara Miguel Ángel Martínez, responsable del multilingüisme i la traducció i interpretació a Estrasburg.

En la seva carta a l'eurocomissària de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, denuncia les “amenaces militars” i el “to que fan servir el PP i el govern espanyol” contra Catalunya i defensa que, “quan els tribunals d'un estat no garanteixen la subordinació militar al poder civil, és indispensable que la UE intervingui”, especialment ara que ha guanyat el Premi Nobel de la Pau.

Mentrestant, des de la direcció estatal del PSOE s'assegurava ahir que dilluns Badia, conscient del rebuig que generava la seva posició, va posar el càrrec a disposició del PSOE, informa Montse Oliva. Segons les mateixes fonts, membres del seu grup li havien advertit que no els agradava la iniciativa, però tot i així l'eurodiputada va decidir tirar endavant. Però per la proximitat del 25-N, en aquell moment es va preferir no fer més soroll amb la confiança que tindria poca transcendència, admetia una dirigent. Ahir, veient el daltabaix polític que ha provocat la seva publicació en un diari estatal, Badia va rebre una trucada del PSOE per anunciar-li que acceptaven la seva dimissió. “No ho podien ajornar més”, concloïen.

LES XIFRES

Suport a Badia per haver defensat que es condemnin les amenaces militars
Marina Geli
número 2 del psc per girona
És evident que ella no pensava que la carta tindria tanta repercussió, i per això ha dimitit
Pere Navarro
primer secretari del Psc
Se m'ha dit que no s'havia d'internacionalitzar el conflicte, però la prudència no ens ha de deixar muts
Maria Badia
EURODIPUTADA DEL PSC
És una carta equivocada. No té res a veure amb la realitat espanyola
Alfredo Pérez Rubalcaba
secretari general del PSOE
8
anys
fa que Maria Badia és eurodiputada en representació del PSC.
9
mesos
feia que era la número dos de Juan Fernando López Aguilar a l'eurocambra.

Rubalcaba: “La clau és que el referèndum sigui legal”

Malgrat que el PSOE demostra tenir una atracció innata per massacrar els de casa, ahir Alfredo Pérez Rubalcaba va procurar passar de puntetes sobre la proposta programàtica del PSC de plantejar un referèndum per a Catalunya, dins la legalitat. “Fixi's que la clau és que sigui legal”, emfasitzava el secretari general sobre el plantejament dels de Pere Navarro.

La proposta implicaria un canvi constitucional que necessitaria un acord entre el PP i el PSOE que no s'albira per enlloc. I no només pels de Rajoy, tampoc els socialistes tenen intenció d'obrir el meló constitucional i encara menys per promocionar res que pugui alterar l'arquitectura de l'Estat. És evident que aquests plantejaments del PSC incomoden la cúpula de Rubalcaba, sobretot perquè provoquen un fort rebuig en altres territoris. La prova més evident és que en poques hores el líder del PSOE es va haver de desdir de la seva reflexió de modificar la carta magna per encabir-hi el federalisme, després de les protestes que van sorgir des de les federacions.

Però ara toca passar la tempesta del 25-N com es pugui i procurar no sortir-ne gaire esquitxats. És per això que farà el possible perquè no s'obri un altre front de batalla de tothom contra tothom. La pugna es reservarà per l'endemà de les eleccions. “Estic a disposició del PSC per al que necessitin”. I, en tot cas, assegurava que se sentirà “còmode” fent costat a Navarro. “És una persona amb qui tinc molta sintonia.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.