Política

Homs insinua que l'Estat paga el fons de liquiditat “per fascicles” com a força de poder

El portaveu del govern remarca que si l'executiu espanyol retarda el pagament expressament “ratllaria la prevaricació”

Lamenta que els 5.400 milions que ha de rebre la Generalitat es retardin perquè provoquen que la “intensitat i la cruesa” dels problemes a Catalunya siguin més grans

Assegura que els 99 milions per a les farmàcies arribaran aquest dijous

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha criticat que l'executiu estatal entregui els 5.400 euros establerts del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) “per fascicles” enlloc de fer-ho tot de cop, cosa que permetria gestionar millor els diners i evitar “la intensitat i la cruesa dels problemes” d'impagament que estan patint col·lectius com el sector farmacèutic, que aquest dijous està duent a terme un tancament per protestar pel retard en el cobrament dels 99 milions d'euros que els deu la Generalitat pels medicaments ja dispensats des del juliol. “Sembla que ens ho entreguin per fascicles per recordar-nos de qui pengem”, ha lamentat en una entrevista a RAC 1.

Homs prefereix pensar “que no hi ha mala intenció” en el retard dels pagaments del fons de liquiditat per part de l'executiu de Mariano Rajoy perquè si això “respon a un criteri polític” i està fet expressament “ratllaria la prevaricació”.

Homs ha assegurat que el govern té constància que l'ordre de transferència del fons de liquiditat es va fer ahir i que “per tant els diners haurien d'arribar avui”.

En aquest sentit i davant les declaracions fetes aquesta setmana pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, assegurant que “Espanya paga”, Homs ha assegurat que “si alguna cosa no fa l'Estat és pagar factures, començant per l'addicional tercera de l'Estatut, el fons de competitivitat i tantes d'altres”. També ha fet referència als diners pressupostats en els comptes de l'Estat que en teoria s'han d'invertir a Catalunya, però que després, com en l'any 2011, “només s'aplica el 35%, mentre que a Madrid es va aplicar el 111%, més del previst”.

Sense marxa enrere


Sobre el procés cap a l'estat propi, Homs ha reiterat que ja no hi ha marxa enrere i que l'important és que de les eleccions del 25-N en surti un Parlament amb una gran majoria de partits a favor d'aquest procés. Homs ha explicat que des d'Europa volen que la voluntat expressada durant la manifestació de l'Onze de Setembre i tot el que ha passat des de llavors es tradueixi en una voluntat clara a les urnes.

Aznar


Homs ha considerat que les declaracions fetes per l'expresident espanyol José María Aznar demostren que des d'Espanya no es coneix la realitat de Catalunya. “La distància entre Catalunya i l'Estat és molt àmplia per declaracions com les d'Aznar, que rep el missatge de mitjans de Madrid que expliquen quimeres i que donen notícies errònies i esbiaixades”, ha dit el portaveu, assegurant que tot plegat “fa que es construeixin discursos que no s'ajusten a la realitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.