Política

El 67% dels empresaris de Pimec, a favor de l'estat propi

Pel 81,5% dels afiliats que han respost l'enquesta de la patronal, la independència és econòmicament viable

La majoria no té por de les conseqüències per al seu negoci

El 66,8% dels 2.224 empresaris adscrits a Pimec que han respost a una enquesta feta per la patronal entre els seus afiliats es decanten per l'estat propi, que el 81,5% troben viable, com la forma política més adequada per a Catalunya, en front d'un 21,1% que prefereixen un estat federal i d'un 12,1% que opten perquè segueixi sent una comunitat autònoma. Segregades les respostes per territoris, l'índex d'empresaris que opten per la independència és similar a Barcelona (64,7%), Lleida (63,1%) i Tarragona 65,6%), però es dispara a Girona, on és del 83,2%.

Pimec va enviar l'enquesta als seus 19.000 afiliats aquest dimarts, 23 d'octubre, i, comptabilitzant les respostes rebudes fins dimecres 24 a les quatre de la tarda va obtenir percentatges encara més extrems en altres preguntes. Per exemple, el 97,5% creu que Catalunya hauria de disposar “d'un finançament més adequat que l'actual”, i el 92,2%, que hauria de recaptar els seus propis impostos; al 82,4% li sembla bé el pronunciament del Parlament per promoure una consulta d'autodeterminació, i quan se'ls pregunta si creuen “que el dèficit d'infraestructures que pateix Catalunya reiteradament perjudica l'activitat de la seva empresa”, la resposta és sí per un aclaparador 85,6%.

Escassa preocupació

La Pimec també pregunta per les conseqüències que els empresaris preveuen que pot tenir per a ells el procés sobiranista, ara i en el futur. El 65,1% creu que el debat polític actual afectarà poc o gens la seva activitat comercial amb la resta de l'estat, i al 61,2% no li preocupa gaire la possibilitat d'un boicot als productes catalans. Això sí, la preocupació per les repercussions, com era d'esperar, és major entre els empresaris que venen un 30% o més de la seva producció a la resta de l'estat: d'aquests, un 55,1% es mostra molt o bastant preocupat per un eventual boicot, i creu que el debat actual els afectarà de forma significativa.

Però fins i tot entre aquest sector, al qui un canvi de la naturalesa de la relació institucional entre els governs català i espanyol podria afectar més directament, la preferència per un estat propi és majoritària: un 55,1% s'hi decanta.

Sorpresa per la “contundència” dels resultats

El president de Pimec, Josep González, va admetre la possibilitat que els més “sensibilitzats”envers la idea de l'estat propi hagin estat més disposats a contestar l'enquesta, però entén que, tot i que l'han respost el 12% dels afiliats, és “àmplia i representativa” perquè la majoria de sondejos usen una mostra inferior a les 2.224 persones que han contestat aquest. González, en tot cas, es va mostrar sorprès per la “contundència” dels resultats, que vincula a “la suma de greuges”, el fet que “la sensació que se'ns ofega ara es fa evident” i a que quan es presenten pressupostos estatals, “les sensacions s'exciten”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.