Política

El president insta l'Estat a mantenir l'oferta de diàleg després del 25-N

Artur Mas exigeix al cap de l'executiu estatal que respecti la decisió de les urnes

Li demana que, un cop es coneguin els resultats, s'avingui a dialogar

Artur Mas va recollir el guant de Mariano Rajoy i va acceptar l'oferta de diàleg. Però per després de les eleccions. Va demanar-li diàleg amb respecte a la decisió del poble de Catalunya si aquest aposta per la via sobiranista.

El president de la Generalitat va lamentar que el diàleg del govern estatal “no hagi arribat abans” i va “reclamar” que a partir del 25-N “s'escolti i es respecti la voluntat del poble de Catalunya; si és un resultat que avala la línia sobiranista i del dret a decidir, s'ha de respectar”. Va ser en aquest context quan va apostar perquè, a més de respecte, hi hagi diàleg com a via per aconseguir “qualitat democràtica”. Tot i això, Mas va dubtar que l'oferta de diàleg que va llançar abans-d'ahir Mariano Rajoy sigui realment sincera.

Eliminar duplicitats

Mas va aplaudir la voluntat de Madrid d'eliminar duplicitats i impulsar una major coordinació entre l'Estat i els territoris, però els va etzibar: “Que s'ho comencin a aplicar ells.” El president va recordar a l'executiu estatal que hi ha diversos ministeris que es mantenen tot i tenir les competències traspassades. “En absolutament totes les competències traspassades hi ha invasió competencial per part del govern espanyol”, va assegurar el president.

Si a més de respectar hi ha diàleg, aquesta és la via per aconseguir la qualitat democràtica
Artur Mas
President de la Generalitat
Se'ls ha de reclamar que a partir del 25-N s'escolti i es respecti la voluntat del poble de Catalunya

Defensa de les ‘ambaixades'

Les oficines de promoció exterior de la Generalitat –mal conegudes amb el nom d'ambaixades– són necessàries per a Catalunya. Però també per a Espanya. Perquè, si catalunya exporta, l'economia espanyola se'n beneficia. Aquest és el missatge que Artur Mas va llançar ahir a Mariano Rajoy, després de l'anunci del govern estatal d'eliminar aquestes oficines i integrar-les als centres diplomàtics espanyols. “L'actitud del govern espanyol hauria de ser la d'agrair que Catalunya sigui tan present al món”, va dir i va recordar que un 26% de les exportacions del conjunt de l'Estat provenen de Catalunya. Una xifra que “no és per casualitat”, sinó en part per la política exterior. “Es veu com un problema, però s'hauria de veure com un avantatge perquè, gràcies a la intensitat de l'exportació catalana, l'economia espanyola va millor”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.