Política

Tecnologia catalana en el procés electoral

Scytl, empresa líder mundial en votació electrònica, intervé en l'organització de les eleccions a gairebé la meitat dels comtats nord-americans

Crea una butlleta que facilita el sufragi a residents a l'estranger

La multinacional idea
un sistema que millora
la participació i redueix errades en el recompte

Si vius a l'estranger i el teu país celebra eleccions, com t'ho fas per votar? En la majoria de casos, cal anar al consolat o a l'ambaixada que et caigui més a prop. Però, de vegades, la seu diplomàtica pot quedar un pèl lluny. Tot seria més senzill si es pogués exercir el vot per internet, tal com proposa la multinacional catalana Scytl, líder al món en tecnologia electoral, que té un rol actiu en l'organització dels comicis que se celebren el 6 de novembre als Estats Units.

Scytl és l'única empresa estrangera que ha penetrat en el mercat electoral nord-americà, com tants d'altres caracteritzat per un fort patriotisme; gràcies a propostes com ara el disseny d'una butlleta electrònica que facilita als votants a l'estranger de rebre per internet la papereta, marcar-la de forma electrònica i tornar-la, bé per correu tradicional o bé per mitjans electrònics, en un procés que permet a l'elector saber en tot moment en quina fase està el seu vot. Aquesta butlleta digital permetrà que els ciutadans originaris de 1.400 comtats de 30 estats nord-americans puguin votar de forma ràpida i còmoda els seus candidats.

Scytl també és present en les fases prèvies del complex procés electoral dels Estats Units, en què no es vota només el president. L'empresa proveeix d'eines la planificació, amb webs personificats en funció del comtat i cursos de formació en línia per als ciutadans que han de ser als col·legis electorals el dia dels comicis, ja que el govern els obliga a fer un curs de capacitació amb examen inclòs. A més, la multinacional, que acaba d'obrir noves oficines a Barcelona, on té la seu central, facilita l'accés electrònic al cens, n'agilitza la fiabilitat i permet “al votant no haver d'emetre el sufragi en un centre concret sinó a qualsevol col·legi de la seva circumscripció”, explica Pere Vallès, conseller delegat de Scytl. L'oferta que aporta la companyia inclourà, a més, “solucions en la difusió de resultats per mitjans electrònics”, hi afegeix el conseller delegat.

Per un grapat de vots

La multinacional catalana nascuda a partir d'un grup d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) disposa de més de quaranta patents en seguretat que no només garanteixen la transparència i rapidesa d'unes eleccions, sinó que ajuden a estalviar temps, diners i a reduir errades en el recompte, un fet clau per exemple en les presidencials del 2000, en què l'accés a la Casa Blanca es va decantar a favor de George W. Bush a Florida per un grapat de vots (537!).

Si bé el sistema de vot electrònic es va aplicar per primera vegada el 2005 a Suïssa, aquesta és clarament una opció a l'alça. Scytl ha participat en processos electorals en una vintena de països en els últims anys. Entre els més recents, les presidencials franceses del juny, les eleccions del governador del districte de la Ciutat de Mèxic i les municipals a la localitat canadenca de Halifax.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.