Política

El govern cita l'11-S en l'espot del 25-N i indigna l'oposició

El president defensa la neutralitat de l'anunci, que inclou esdeveniments històrics com els Jocs Olímpics del 92

El PSC, el PP i C's el porten a la junta electoral i ICV n'exigeix la retirada per “partidista”

El vot com a record d'haver participat en unes eleccions històriques. Aquesta és la carta argumental que juga l'anunci institucional del 25-N. L'espot elaborat tradicionalment pel govern per informar sobre la convocatòria electoral inclou aquesta vegada la manifestació de la Diada com un dels esdeveniments cabdals dels últims 30 anys del país. La referència ha indignat el PSC, el PP i Ciutadans, que van rebutjar assistir a la marxa independentista i l'han denunciat a la junta electoral provincial. Però també ha molestat ICV-EUiA per “partidista”.

L'anunci equipara la reivindicació de l'11 de setembre al referèndum de la Constitució, els Jocs Olímpics de Barcelona o el retorn de l'exili del president Josep Tarradellas. Ciutadans anònims recorden haver estat presents en aquests fets tan significatius. També hi intervé, en castellà, un antic immigrant: “Jo vaig venir a treballar als 60 i m'hi vaig quedar per sempre.” Al final apareix un noi o una noia —n'hi ha dues versions— entonant un “jo vaig votar”. No hi ha una crida explícita a la participació, sinó una apel·lació velada a la importància de prendre part en uns comicis que poden ser històrics. El PSC, el PP i C's hi veuen clares evidències de “partidisme” i en van exigir la retirada a la junta electoral provincial. Per la mateixa raó, ICV va amenaçar de recórrer-hi també si el govern no la retira de manera “immediata”.

L'executiu, però, està convençut de la pulcritud formal de la campanya. El president de la Generalitat, Artur Mas, en va defensar la “neutralitat”. Mas va recordar que si bé és cert que no tots els partits van assistir a la manifestació de la Diada, tampoc va haver unanimitat a Catalunya en el referèndum de la Constitució i, en canvi, no es discuteix que va ser un fet d'“envergadura”. “En cap esdeveniment es trobarà la unanimitat total”, va apuntar Mas.

Per al PSC, en canvi, l'espot és un “atac a la democràcia”. El secretari d'organització dels socialistes, Dani Fernández, va denunciar que l'anunci “es posa al servei d'un partit”. Hi coincideix el secretari general del PP, Jordi Cornet, que el va titllar de “deliberadament partidista”.El responsable de campanya d'ICV-EUiA, Marc Rius, va acusar la Generalitat de confondre les competències de la federació nacionalista amb les institucionals.

Una vegada més CiU no diferència els límits d'allò que és competència de CiU i del govern
Marc Rius
DIRECTOR DE CAMPANYA D'ICV-EUIA
Si el que pretenen fer és joc brut, que ho facin amb pressupost de CiU, no amb els diners dels catalans
Jordi Cornet
SECRETARI GENERAL DEL PP
Una campanya institucional, quan es posa al servei d'un partit o d'un projecte, ataca la democràcia
Dani Fernández
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DEL PSC
El criteri no és tant si hi ha hagut unanimitat en tot, sinó si aquests esdeveniments han tingut repercussió
Artur Mas
president de la generalitat
Jo vaig ser a la manifestació del 77. Jo vaig viure els Jocs Olímpics. [...] 25-N: Jo vaig votar
Espot institucional 25-N
frases que hi apareixen
Els anuncis són una clara instrumentalització a favor del projecte separatista de CiU
Jordi Cañas
PORTAVEU DE CIUTADANS

Mas: “Les fronteres tradicionals, una peça de museu”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar ahir que “les fronteres tradicionals” són “una peça de museu” en l'actual Unió Europea. En l'acte de traspàs de la presidència de l'euroregió Pirineus-Mediterrània al Migdia-Pirineus, Mas va situar l'aliança transpirinenca com a exemple de relacions transfrontereres. El projecte del president de la Generalitat per la construcció d'un estat propi, però, no agrada a tots els membres de l'euroregió. El president de Migdia-Pirineus i el vicepresident de Llenguadoc-Rosselló van evitar pronunciar-s'hi. Però el president de les Illes Balears va sentenciar que “no necessitem debats que restin, sinó que sumin”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.