Política

El PSOE es desentén del PSC

Rubalcaba prefereix garantir-se la pau interna i encapçala el rebuig general a la proposta del dret a decidir de Navarro

Entre que el PSOE no li busqui més les pessigolles i que el PSC se senti amb el suport de la direcció estatal, Alfredo Pérez Rubalcaba ha optat per salvar els seus mobles i deixar que els de Pere Navarro resolguin sols el dilema sobiranista del 25-N. El més gran dels dos partits que asseguren que són “germans” ha decidit desentendre's del petit. “No compartim la proposta de dret a decidir” que inclou el programa del PSC, sentenciava ahir Rubalcaba en una entrevista radiofònica, minuts abans d'enfrontar-se a una de les executives més difícils des que el febrer passat va ser escollit secretari general.

Després que la setmana passada es va mostrar fugisser davant les intencions dels catalans de plantejar una reforma de la Constitució per encabir-hi un referèndum, el líder del PSOE necessitava enviar un missatge nítid a les diverses federacions –Andalusia, Euskadi i Castella-La Manxa– que s'han declarat contràries a la proposta dels catalans. Així, després de superar una reunió en la qual temia que la direcció li recordés que és un líder en hores baixes, Rubalcaba volia deixar molt clar al costat de qui està: “El debat territorial no es pot centrar només en l'eix Barcelona-Madrid.” Andalusia i, sobretot, José Antonio Griñán –el qual juga a convertir-se en l'adalil de la dissidència interna– també hi ha de dir la seva.

I Griñán ja ha avisat que no admetrà tractes preferents. Segons ell, l'autonomisme ja és, de fet, federalisme, i davant d'això el cafè per a tothom no es pot descafeïnar per a uns per servir-ne més a uns altres. Millor tracte, si; privilegis, mai, alertava Rubalcaba quan valorava les propostes del PSC sobre la relació entre Catalunya i Espanya.

L'exdirigent José Bono també va voler treure el nas en el debat que s'ha obert amb vista al 25-N, tot convidant el PSC que expulsi tot aquell qui dubti de la unitat d'Espanya.

No hi haurà cap cisma

Davant les veus crítiques cap als darrers moviments dels catalans, Rubalcaba ha interioritzat que no farà cap sacrifici que li compliqui el lideratge per intentar ajudar un PSC que, amb vista al 25-N, té mala peça al teler. Això no treu que el PSOE se senti “ben representat” a Catalunya, i és per això que no observa cap risc de ruptura entre els dos partits.

En tot cas, el fet que ja en precampanya airegi les seves divergències amb el PSC li servirà per no haver-se d'empassar el gripau de la derrota, com ho ha fet amb Galícia i Euskadi. Ahir, doncs, Rubalcaba només tenia tres objectius: que cali que els plans del PSC pel 25-N no són cosa seva, que els seus detractors són minoria i que se sent “amb el suport unànime de la direcció” per seguir sent el líder.

Fernández: “Intentarem convèncer Rubalcaba”

Primer se li va demanar al PSOE una aposta clara pel federalisme, que el lider del socialisme espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha acabat fent, tot i que de manera tímida, en les darreres setmanes. Ara el següent pas serà “convèncer el socialisme espanyol” en la defensa del reconeixement al dret a decidir per a Catalunya en la Constitució espanyola. El secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, va admetre ahir les discrepàncies amb el PSOE en aquest punt del programa –Rubalcaba, assegura, ja els havia comunicat que s'hi oposaria–, però es va mostrar fermament disposat “a treballar amb els nostres homòlegs de l'esquerra. Ho farà CiU amb el PP, els seus homòlegs de la dreta?”, es preguntava el dirigent. Fernández va explicar que els socialistes ”estem a l'inici d'una etapa de canvi, de transformació” i que, per tant, cal un període de reflexió i de feina. Amb tot, es va mantenir ferm en la defensa del dret a decidir després d'assenyalar que són més les coses que els uneixen que les que els separen del PSOE. “Coincidim en temes fonamentals, com és la reforma constitucional cap a un estat federal i les polítiques socials alternatives a la dreta”, afegia.

Però les paraules més dures del dirigent del PSC van ser les adreçades a l'expresident del Congrés José Bono. “Les declaracions i el to emprat per aquest exdirigent del PSOE són més pròpies de la FAES”, va replicar Fernández, que recordava així que les declaracions havien estat totalment a títol personal. En tot cas, el secretari d'organització del PSC, seguidament reblava: “Jo no m'atreviria a demanar al PSOE que expulsi qui no està d'acord amb la separació de poders entre església i estat.”

e.ansola

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.