Política

Òmnium només veu viable el camí de la independència

L'entitat cultural fa una crida als partits polítics perquè la legislatura que ve sigui l'última d'un Parlament “autonòmic”

Es compromet a fer arribar el debat sobre l'estat propi a tot el país

Òmnium Cultural ja es declara obertament independentista i es converteix en un altre dels actors que pretén participar en la “construcció d'un nou estat d'Europa”. Ahir, en un acte a Santa Coloma de Gramenet, l'entitat va fer una crida als partits perquè la legislatura que ve sigui l'última d'un “Parlament autonòmic”. Aquesta declaració arriba només un any després que Òmnium celebrés el seu cinquantè aniversari i defensés la necessitat del concert econòmic.

Els esdeveniments, però, s'han precipitat de tal manera que l'associació ja ha enterrat qualsevol pacte amb l'Estat. “Ens han sotmès a l'asfíxia econòmica i ens han negat nacionalment”, ressaltava la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals.

La gran marxa independentista de la Diada ha estat decisiva, tal com ha passat amb altres sectors de la societat, perquè l'organisme adopti un nou full de ruta seguint el clam del país. Òmnium sempre s'ha mostrat partidària que la ciutadania prengui la paraula i pugui arrossegar els polítics. És per això que ara l'entitat centrarà els seus esforços en traçar el nou camí, perquè, segons reconeixia Casals, “ens cal un estat per garantir drets bàsics com ara l'educació, la sanitat o l'habitatge digne”.

Però Òmnium s'ha fixat, com un dels reptes, aconseguir que el procés es faci sense excloure ningú, “parli la llengua que parli o tingui l'origen que tingui”. Partint d'aquesta premissa, ha elaborat un vídeo, amb el títol Tots construïm un nou estat d'Europa, en què empresaris, jubilats, desocupats o immigrants exposen els avantatges d'una Catalunya independent.

Arran d'aquesta tessitura, Òmnium treballarà perquè el debat independentista arribi a tot el país i farà un argumentari per “convèncer els indiferents i tranquil·litzar totes les inquietuds”. De cara al 25-N, va demanar el suport per a les formacions que avalen el referèndum sobiranista.

Centenars de persones van ser presents a l'esdeveniment d'ahir, en què també hi havia Núria de Gispert, Joan Ortega, Oriol Pujol o Oriol Junqueras. Un acte que es va celebrar a Santa Coloma de Gramenet, el primer lloc on es va aplicar la immersió lingüística. I un municipi de l'àrea metropolitana, on l'independentisme, històricament, hi ha arrelat poc. Però això està canviant, segons l'escriptor, Rodolfo Hoyo, que va recordar que “Santa Coloma també és Catalunya”.

Decidir democràticament qualsevol opció social o nacional no comporta fractura
Muriel Casals
PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL
La independència de Catalunya en el marc europeu és l'únic projecte capaç de fer palanca a l'ambició del país
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.