Política

Mas defensa el model comercial amb un decret

El govern regula de nou els horaris per protegir-se de la invasió de competències amb la liberalització espanyola

Nou capítol del vodevil competencial entre els governs català i espanyol com a protagonistes. La Generalitat va aprovar ahir un decret per intentar preservar el model comercial català que desballesta el reial decret espanyol que fixa la liberalització dels horaris comercials i que, segons va dictaminar el Consell de Garanties Estatutàries, envaeix competències catalanes. La batalla es lliura ara entre un decret català i un reial decret espanyol. Es desenvolupa en paral·lel a la llarga llista de normes espanyoles contra les quals s'ha recorregut al Tribunal Constitucional i de la treva parcial entre els dos executius que afecta, entre altres punts, les retallades dictades per l'Estat en educació i salut o la llei d'estabilitat pressupostària.

El portaveu del govern, Francesc Homs, va defensar que en aquest cas la norma catalana preval sobre l'estatal perquè Catalunya té la competència exclusiva sobre la matèria, segons l'Estatut. En canvi, el Ministeri d'Economia es va afanyar a subratllar que és la norma espanyola la que s'imposa.

L'executiu de Mas manté un màxim de 72 hores setmanals d'obertura de dilluns a dissabte i es fixa que els comerços podran obrir un màxim de 8 diumenges i festius a l'any durant 12 hores. Els establiments d'alimentació amb una superfície de fins a 150 metres quadrats queden exclosos de l'horari general, que estableix que entre les 22h i les 7h les botigues han de tancar. L'excepció per als locals petits exigeix que en siguin titulars petites o mitjanes empreses que no pertanyin a cadenes.

LA FRASE

El decret de mesures en matèria d'horaris pretén preservar el model català
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN

La campanya del 25-N ha costat 271.000 euros

La polèmica campanya institucional de les eleccions del 25-N, que ha indignitat la majoria dels partits de l'oposició, ha costat 271.000 euros i l'ha elaborada l'empresa Imagina. Així ho va detallar ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, que va remarcar que és 100.000 euros més barata que l'elaborada per l'anterior executiu fa dos anys. El portaveu català va defensar-se de les crítiques del PSC, el PP, ICV-EUiA i Ciutadans indicant que l'espot inclou “pluralitat de visions”. També va assegurar que la Generalitat s'avindrà a la decisió que prengui la junta electoral provincial, a la qual els socialistes i els populars han denunciat el caràcter “partidista de la campanya”. A l'anunci, que s'emet des de dilluns a la televisió, apareix la manifestació de la Diada al costat d'altres esdeveniments històrics dels últims trenta anys, com ara els Jocs Olímpics del 1992 o el referèndum de la Constitució Espanyola, i se suggereix el caràcter transcendental de la convocatòria electoral amb la proclama “Jo vaig votar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.