Política

La CE insta Mas i Rajoy a pactar com seria un estat català

Brussel·les nega que la independència deixi Catalunya fora de la UE i no es pronunciarà fins que no es produeixi o Madrid li ho demani

Fa una crida a negociar el repartiment del deute, els eurodiputats i els vots al consell

L'Estat aprofita que Reding està en campanya per fer-la rectificar

No n'hi ha prou amb la manifestació, la majoria a les enquestes ni les promeses electorals, la Comissió Europea vol vots i fets en seu parlamentària abans de mullar-se sobre la independència de Catalunya. Brussel·les evita pronunciar-se i intenta mantenir la neutralitat, però no se'n surt, s'embolica i ahir va tornar a fer el ridícul. L'intent del govern espanyol i de la premsa de Madrid de forçar l'executiu comunitari a amenaçar els catalans amb la seva expulsió de la UE va acabar amb un portaveu de José Manuel Durao Barroso demanant a Mariano Rajoy i Artur Mas que pactin una secessió amistosa.

“Haurien de negociar com repartir-se el deute públic, el nombre d'eurodiputats amb què es quedaria la nova Espanya i quants tindria l'estat català, els seus vots al Consell, la representació al BCE, si tindria eurocomissari i quina seria la seva llengua oficial”, van aclarir fonts de l'executiu comunitari. I tot plegat s'hauria d'introduir en una modificació del Tractat europeu, que haurien d'aprovar els 27. Si no hi ha acord i l'executiu del PP es nega a seguir la via del premier britànic, David Cameron, Brussel·les haurà de donar el seu “dictamen jurídic”, però només si Madrid li ho demana oficialment o si la secessió unilateral es produeix.

Aprofitant que l'eurocomissaria Viviane Reding està en campanya per acabar prenent-li la cadira a Barroso i que en un futur necessitarà el suport del govern espanyol, el PP l'ha obligada a rectificar i a disculpar-se per haver reconegut que cap llei no diu que la Catalunya independent quedaria fora del club. El secretari d'estat espanyol per a la UE, Íñigo Méndez de Vigo, va fer pública una carta en què la seva amiga luxemburguesa suposadament li dóna la raó i defensa el contrari, tot i que el portaveu comunitari, Olivier Bailly, ho nega: “Jo no hi llegeixo això”, va advertir, desmentint la interpretació que fa l'executiu de Rajoy que Catalunya hauria de demanar el reingrés i Madrid podria vetar-lo.

La comissió, de fet, ahir ni tan sols no tenia clar si la carta de Reding era a títol personal o com a vicepresidenta de Barroso. I els seus juristes, silenciats per la pressió de la diplomàcia espanyola, argumenten que els catalans no poden perdre d'un dia a l'altre els seus drets i deures com a ciutadans europeus. El mateix eurocomissari Joaquín Almunia ha reconegut que “no és honest dir de manera taxativa” que l'estat català quedaria fora de la UE, “la qüestió no és de blanc o negre”. El cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García Margallo, no creu “que Espanya hagi d'exercir el seu veto”, perquè està “convençut” que la independència “no es produirà”. Tot i això, es va mostrar convençut que, si ho hagués de fer, no es quedaria sola. “La vetaria Espanya, els cinc estats que no reconeixen Kosovo i molts altres que creuen que una implosió de la UE no és una bona notícia en un moment en què ens estem integrant des del punt de vista bancari”, va sentenciar.

Estic convençut que no es produirà, per tant no crec que Espanya hagi d'exercir el seu veto
José M. García Margallo
ministre espanyol d'Exteriors
Jo no llegeixo enlloc [que la Catalunya independent quedaria automàticament fora de la UE]
Olivier Bailly
portaveu de la Comissió Europea

Homs recorda que el procés no ha començat

La Generalitat va donar ahir per fet que la comissió europea no té una posició definitiva sobre el manteniment o l'expulsió de l'estat català a la Unió Europea perquè el procés encara no s'ha plantejat. Per ara, el procés de construcció de l'estat propi és, segons va constatar, una “proposta” a l'espera que els electors defineixin quin projecte de futur volen per al país en les eleccions del 25-N. El portaveu del govern, Francesc Homs, va qualificar de “sorprenent” que el govern espanyol hagi emplaçat la comissió a prendre partit sobre la qüestió, sense precedents a la UE, quan “el poble de Catalunya encara no s'ha posicionat”. En canvi, Homs va instar Madrid a complir els requeriments del Consell d'Europa per la protecció del català.

o.a-e.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.