Política

García-Margallo augura que l'Estat espanyol no seria l'únic a vetar l'ingrés de Catalunya a la UE

El ministre d'Exteriors espanyol considera que en la seva carta, la vicepresidenta de la CE, Vivianne Reding, ha rectificat i s'ha alineat amb les tesis espanyoles

Assegura que el cas escocès és “radicalment diferent, singular i únic al món”

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, s'ha mostrat convençut aquest dimarts que l'Estat no haurà de vetar l'adhesió de Catalunya a la UE perquè no arribarà el cas. En aquest sentit, ha assegurat que ell no considera la hipòtesi d'una secessió senzillament perquè la constitució no la contempla.

“Estic convençut que aquest supòsit no es produirà. Per tant, no crec que Espanya hagi d'exercir el seu dret de veto”, ha afirmat en una roda de premsa a Lleida. A més, ha advertit que una Catalunya independent no només es trobaria el veto de l'Estat, sinó també “el dels cinc estats que no reconeixen Kosovo i molts altres que creuen que una implosió de la UE no és una bona notícia en un moment en què ens estem integrant des del punt de vista bancari”.

El ministre d'Exteriors també s'ha referit a la carta de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vivianne Reding. Segons ell, l'escrit vol deixar clar que “no es van interpretar correctament les seves paraules” quan va afirmar que no hi ha cap llei comunitària que impedeixi a una Catalunya independent entrar a la UE. Per aquest motiu, ha afirmat que “la resposta del govern espanyol és la correcta”. És a dir que la resolució de temes d'organització i integritat territorial corresponen a cada estat membre, ha remarcat.

Així, García-Margallo ha llançat un missatge als votants perquè siguin conscients del context en què volen votar. “Perquè si vostè vota això, que sàpiga que queda exclòs de la UE i que haurà de demanar de nou l'adhesió”, ha advertit.

El cap de la diplomàcia espanyola també ha volgut negar qualsevol relació del cas català amb l'escocès. Segons ell, aquest últim és “radicalment diferent, singular i únic al món”. En primer lloc, perquè la unió dels regnes d'Escòcia i Anglaterra va ser aprovat pels dos respectius parlaments i, després, perquè la sobirania del Regne Unit correspon al Parlament britànic, el qual delega al Parlament escocès la possibilitat de celebrar un referèndum per la independència, “dins l'ordenament jurídic britànic”. Així, ha remarcat que en aquest supòsit es tractaria d'una “secessió pactada i no d'una declaració unilateral d'independència contraria a l'ordre establert”.

García-Margallo també s'ha manifestat sobre la proposta de pacte fiscal, que ha considerat “al marge de la constitució”. “I per tant, el govern espanyol no pot acceptar una solució que no sigui constitucional”, ha reblat. Tot i això, el ministre espanyol s'ha mostrat d'acord amb què es pugui iniciar una “reflexió profunda” sobre el model de finançament de totes les comunitats tot i remarcant que “la solució, per definició, aquí i en tots els països del món s'ha de fer entre tots perquè les decisions afecten a tots”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.