Política

Herrera insta el federalisme espanyol a mobilitzar-se

El líder d'ICV reclama a Madrid la complicitat de l'esquerra per promoure el dret a decidir i l'encaix de Catalunya

Afirma que darrera la “cortina de fum” de Mas existeix un veritable debat nacional

Joan Herrera va instar ahir l'esquerra espanyola a articular un veritable discurs federalista –“no el de la retòrica i buit de contingut”– per plantar cara i “derrotar el centralisme”. El candidat d'ICV a la Generalitat va aprofitar la seva presència a Madrid per alertar que, més enllà que Artur Mas utilitzi el debat sobiranista com a “cortina de fum” per desviar l'atenció sobre la pèrdua de drets socials, hi ha un “debat nacional” viu que ha de poder aconseguir la complicitat de determinades forces polítiques espanyoles, tot i que es va mostrar crític per la “indiferència” amb la qual ha afrontat fins ara el PSOE les reivindicacions catalanes.

Convidat pel Fórum Europa, i en presència dels líders sindicals Cándido Méndez, d'UGT, i José Ignacio Toxo, de CCOO, Herrera reclamava a l'esquerra que inclogui a les agendes el dret a decidir i que col·labori per aconseguir un pacte dirigit a construir un veritable estat federal que faci atractiu l'encaix català, després de constatar que la via de l'Estatut ja està esgotada, sobretot després de l'agonia de la seva tramitació i la sentència del Tribunal Constitucional. En cas que segueixin girant l'esquena al neguit català, alertava que la ruptura del pacte territorial es farà cada cop més evident i, sobretot, permetrà “que la dreta catalana i espanyola l'utilitzin per tapar les seves vergonyes”.

Crisi general

En aquest sentit, Herrera assegurava que basarà la seva campanya en denunciar el trencament del pacte territorial, però també el democràtic i el social com a conseqüència de les retallades i del fet que els governs actuïn actualment al dictat dels mercats i de la troica. Perquè segons el cap de cartell d'ICV, la greu crisi actual no és només econòmica, sinó que arriba a tots els àmbits de la vida institucional, política i social, i és un altre dels elements que considera que justifica la mobilització de l'esquerra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.