Política

L'anunci institucional del 25-N s'ha de retirar perquè incentiva el vot

La Junta Electoral Central entén que vulnera la llei espanyola que prohibeix fer campanyes de participació

No analitza a fons el contingut del vídeo

L'anunci institucional per al 25-N on se cita la manifestació de la Diada i altres esdeveniments històrics i que va indignar l'oposició per “partidista” va ser retirat ahir a instància de la Junta Electoral Central (JEC). L'organisme fa servir un argumentari legal per sustentar la decisió, però no acaba d'analitzar el contingut del vídeo. Recorda que la legislació espanyola, de l'any 2011, prohibeix les campanyes que fomentin la participació. Només se'n poden fer les destinades a “informar sobre la data de la votació, el procediment i els requisits, sense influir, en cap cas en l'orientació del vot”.

I aquesta llei, segons la JEC, no entra en contradicció amb l'Estatut. La carta catalana parla de la possibilitat d'articular iniciatives per “promoure la participació” als comicis, però la Junta entén que la situació s'ha de desenvolupar a través de la llei espanyola. I és aquí on prevaldria la prohibició. La JEC diu que la normativa sobre el CAC tampoc no permet campanyes que “suggereixin opcions de vot”.

Recurs del govern

El govern va anunciar ahir que acata la resolució, però que la recorrerà. L'executiu va lamentar que la JEC arraconi l'Estatut i ho va emmarcar en un episodi més de la laminació de l'autogovern català. “Ni fer consultes, ni fomentar el vot. Sembla que tot allò relatiu a la democràcia els faci pànic”, va assegurar el portaveu, Francesc Homs. En aquest sentit, va puntualitzar que la JEC no entra a “fons” a l'hora de valorar les imatges de l'anunci i va tornar a defensar-ne la “neutralitat”, “objectivitat” i “imparcialitat”. “El que ens diu la Junta Central és que entre l'Estatut, que és una llei orgànica, i la llei espanyola, preval aquesta última. És la línia del que ha anat passant els últims anys”, hi va afegir.

L'espot, que es va començar a emetre aquesta setmana, equipara la marxa de l'11 de Setembre amb els Jocs Olímpics de Barcelona, el retorn de l'exili del president Tarradellas o el referèndum de la Constitució. Diversos ciutadans anònims recorden la seva participació en aquests actes i, al final, hi apareix un noi o una noia en què entonen un “Jo vaig votar”. Una manera d'insinuar que les eleccions del 25 de novembre poden ser històriques i es podran comparar amb altres fets significatius de les últimes dècades a Catalunya.

L'oposició exigeix responsabilitats i dimissions

El dictamen de la Junta Electoral Central es produeix després que el PSC, el PP i Ciutadans denunciessin la campanya institucional –Iniciativa també en va exigir la retirada–. Ahir aquestes formacions van demanar responsabilitats al govern i, fins i tot, el PSC i ICV-EUiA van reclamar la dimissió dels responsables d'aquest anunci. “Ja vam advertir que la campanya era partidista i la JEC ens ha donat la raó”, subratllava el candidat socialista, Pere Navarro, que també va censurar que l'executiu utilitzi diners públics per una campanya “que no és institucional, sinó de CiU”. Els ecosocialistes van exigir que la federació “pagui de la seva butxaca” els 271.000 euros que ha costat l'espot.

El PP va fer una reflexió semblant i va instar CiU a “assumir responsabilitats pel malbaratament” dels diners. “CiU confon govern amb partit i intenta aprofitar, sense cap mena de pudor, els mecanismes públics per millorar els seus resultats electorals”, va remarcar el portaveu dels populars, Santi Rodríguez. C's també va criticar l'ús “partidista” de les arques públiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.