Política

Mas presenta Catalunya a Moscou

El president aprofita la visita a Rússia per posar èmfasi en les fortaleses de l'economia catalana

Insisteix que “l'economia va al davant de tot” i que una Catalunya estat atrauria més els inversors

El president de la Generalitat, Artur Mas, va aprofitar la segona i última jornada de la seva visita a Moscou per continuar venent les virtuts i les fortaleses de l'economia catalana i, de passada, insistir en la seva estratègia de “fer pedagogia” sobre la necessitat de seguir el camí cap a l'estat propi i les oportunitats que –també en clau econòmica, tal com està concebut el viatge– pot tenir una Catalunya independent.

De tota manera, en el marc del Primer Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia, celebrat a la capital russa, Mas va explicar que el viatge, que segons va dir tenia un “objectiu econòmic i no de contactes institucionals i polítics”, estava planejat molt abans de la Diada de l'Onze de Setembre, i que l'ha volgut mantenir, encara que més curt, tot i la proximitat de les eleccions, perquè per al govern “és una prioritat internacionalitzar l'economia”.

Mas va començar el discurs d'inauguració del fòrum explicant que el govern entén que “en aquests moments l'economia va al davant de tot, i a nosaltres com a catalans ens interessa molt seguir el nostre camí d'obertura cap al món”. El president va destacar davant de personalitats del món empresarial i algunes del món polític que l'any 2011, i per primera vegada, Catalunya va exportar més a la resta del món que no pas a l'Estat espanyol, cosa que, a parer de Mas, “destaca aquesta vocació d'obertura comercial, inversora, tecnològica i universitària de Catalunya com a societat i com a país”. En aquest sentit, el president també va subratllar que un terç dels intercanvis comercials entre Rússia i Espanya, entre exportacions i importacions, passen per Catalunya. Mas també va destacar la pujada del nombre de turistes russos que visiten terres catalanes.

En una trobada amb periodistes catalans i espanyols, el president va insistir més en l'aspecte que capitalitza la precampanya electoral i va mostrar el seu convenciment que, “sense un canvi en profunditat” i “sense aquests instruments d'estat o un estat propi per a Catalunya”, el país no té un panorama clar amb vista al futur i es complicaria molt la recuperació econòmica. A més, el president va suggerir que una Catalunya independent atraurà més els inversors. Davant de la nombrosa representació d'empresaris catalans –entre els quals hi havia persones properes al Partit Popular– i russos, Mas es va centrar a presentar el potencial econòmic de Catalunya.

A més de diverses trobades amb agents econòmics, Mas va completar la seva agenda reunint-se amb el governador de la regió de Moscou, Serguei Xoigú, però el contingut de la trobada no es va fer públic.

LA FRASE

Ara l'economia va al davant de tot i ens interessa molt seguir el camí d'obertura cap al món
Artur Mas
president de la generalitat

LA XIFRA

667.613
turistes
de la Federació Russa han visitat Catalunya de gener a setembre del 2012.

A Rússia, per contrarestar la crisi econòmica

Entre les 119 empreses i institucions que participen en el fòrum, n'hi ha de ben consolidades a Rússia i d'altres que veuen en aquesta economia emergent una oportunitat per contrarestar la crisi a Catalunya.

Norbert Torres, de l'empresa d'enginyeria Dopec SL, celebrava la signatura d'un preacord per fer l'avantprojecte per construir 1.100 habitatges a la ciutat de Txeliàbinsk. L'empresa Play Media, estudi de disseny, arquitectura i comunicació que un dels seus representants, Josep Maria Herms, defineix com a “màrqueting experiencial”, també està molt contenta de la participació en aquest fòrum, del qual confia que surtin contactes per fer projectes. Per Jaume Torramadé, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, aquest fòrum “és una bona oportunitat per renovar els contactes que tenim amb Rússia i per insistir en aquest mercat emergent”. L'empresa Freixenet, que és present en el mercat rus des de l'any 1992 i hi exporta anualment unes 450.000 ampolles, aprofita tots els actes a Rússia on pot ser present perquè s'ha convençut que és una bona eina de propaganda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.