Política

Defensors del federalisme espanyol firmen un manifest contra l'independentisme català

Asseguren que els independentistes converteixen la idea d'Espanya en “el boc expiatori” i neguen que Catalunya estigui “sotmesa a un espoli”

Pedro Almodóvar, Mario Vargas Llosa, Elvira Lindo, Javier Mariscal, Juan Goytisolo, Almudena Grandes, Mercè Sampietro i Rafael Moneo, alguns dels signants

Uns 300 professionals de diferents àmbits, majoritàriament d'esquerres, de fora de Catalunya i defensors del federalisme, han escrit un manifest “per respondre al creixent secessionisme estimulat per CiU, des del govern de la Generalitat, així com per altres forces polítiques d'afinitat nacionalista”.

Els signants del manifest, publicat aquest diumenge pel diari El país, consideren que “els promotors d'una independència immediata de Catalunya addueixen beneficis obviant penoses conseqüències per a tots”.

El manifest considera que “els independentistes converteixen la seva particular idea d'Espanya en el boc expiatori sobre el qual carregar tots els malestars”. “L'afirmació de que Espanya va perpetrar agressions contra Catalunya és una desgraciada manipulació del passat”.

També neguen que Catalunya estigui “sotmesa a un espoli” per part d'Espanya ni que els espanyols tinguin un “sentiment de menyspreu cap a ella”.

Els signants afirmen que “la transició de la dictadura es va fer de la llei a la llei passant per la llei. Ara, els independentistes per portar endavant el que denominen com a transició nacional es proposen violentar la llei democràtica (...) amb l'objectiu de fer una nova llei, feta només pels qui se senten cridats a una missió sense comptar amb la resta”.

També avisen que si “aquest” sentiment “es manifesta contrari de manera irreductible i permanent”, la “convicció democràtica ens obligaria a prendre-ho en consideració per trobar una solució apropiada i respectuosa”.

Programes electorals “edulcorat”s


“Ni Espanya ni la Constitució del 1978 ni l'Estatut del 2006 neguen als ciutadans de Catalunya exercir el seu dret a decidir; són els partits que donen suport a la fulminant independència de Catalunya els qui confonen les opcions en concórrer, una vegada darrera una altra, a les cites electorals amb programes edulcorats, indolors i sense cost polític, social i econòmic, pensant ampliar així els seus suports a les urnes”.

Acusen CiU i altres forces d'afinitat independentista d'escudar-se en el reclamant sobiranista i en el “suposat espoli d'Espanya” per assumir la seva responsabilitat envers la crisi.

També reclamen que les forces democràtiques haurien de sumar-se en la recerca “d'un millor encaix institucional per a Catalunya, d'un finançament més just i d'una federalització del deteriorat Estat de les autonomies”.

Els firmants


Alguns dels signants del manifest són Javier Mariscal, Pedro Almodóvar, Mercè Sampietro, Félix de Azúa, Rafel Moneo, Elias Querejeta, Almudena Grandes, Antonio Muñoz Molina, Tomás de la Cuadra Salcedo, Mario Vargas Llosa, Aitana Sánchez-Gijón, Juan Goytisolo, Elvira Lindo, Carlos Solchaga i Juan Manuel Eguiagaray, entre molts d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.