Política

Un cas excepcional

El president Artur Mas s'envolta de perfils polítics diferents per demanar una majoria clara i transversal de vots el 25-N

Alerta que cal un lideratge fort per arribar fins al final i que CiU és tan sols un “instrument” del procés

No són unes eleccions comunes. Tots els ingredients són “excepcionals”, tal com el president Artur Mas va intentar explicar ahir en un acte de suport a la seva candidatura, en què fins i tot la sigla de CiU quedava absent, com reconeixia el mateix candidat de la federació.

“Excepcional” va ser un dels adjectius més emprats ahir per Mas per descriure el moment (una majoria social mai vista al carrer l'11-S), la decisió (avançament electoral), el procés (la consecució d'un estat propi per a Catalunya) i la majoria de vots que necessita per enviar un senyal “clar i contundent” a Espanya i també a Europa, que “per primera vegada ens mira amb molta atenció”, va destacar.

Per exemplificar-ho, el líder nacionalista es va envoltar ahir de persones que fins fa poc temps havien estat adscrits a altres formacions polítiques i que ara s'han avingut a donar-li suport per liderar el projecte. Els polítics Àngels Olano i Ferran Mascarell –exmembres del PP i el PSC, respectivament–, i Rut Carandell, de Reagrupament, es van fer lloc a l'escenari compartit amb el locutor radiofònic Justo Molinero, l'esportista professional Erika Villaécija i l'actor Daniel Sicart.

“Cal entendre que és un procés que va més enllà de posicions polítiques, que és àmpliament transversal i que requereix un lideratge fort”, no es cansava de repetir el president i candidat, conscient que hi haurà gent a qui costarà entendre el missatge. Per això va donar un últim avís clar i contundent a la militància: “El projecte és del país; CiU està a favor del procés, nosaltres som l'instrument i sempre que calgui haurem de fer un pas enrere.” Aquest va ser el segon cop d'efecte de Mas, que, sense entrar a concretar a qui o a què es referia, li va servir per posar-se, com mai no havia fet fins ara, al servei d'un “procés que no serà fàcil”. “Aniran contra mi, intentaran desestabilitzar-me, però estic disposat a fer el camí i a arribar fins al final”, va etzibar al públic que omplia el pavelló de L'Illa Diagonal.

Si aconsegueix “aquesta majoria excepcional” a les urnes, Mas considera que “el procés no l'atura ningú, ni la Constitució ni els tribunals, perquè la democràcia sempre s'acaba imposant”, va dir en cloure l'acte, al qual no va assistir el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, tot i que la seva presència havia estat prevista dies abans. Al seu lloc, la vicepresidenta, Joana Ortega, va apostar per “sumar complicitats”. “No és una qüestió d'ideologies, sinó de democràcia”, va insistir.

Amb una majoria excepcional aquest procés no l'atura ningú, ni la Constitució ni els tribunals
No és un procés fàcil per a mi, però estic disposat a fer el camí i a arribar fins al final

Manifest a favor del federalisme

Intel·lectuals i professionals espanyols s'han adherit a un manifest de suport al federalisme en què es critica “l'onada secessionista alimentada des de CiU” i acusa els independentistes de “convertir Espanya en el boc expiatori sobre el qual carregar tots els malestars”. Els signants asseguren que “ni Catalunya està sotmesa a una espoliació per part d'Espanya ni el comú dels espanyols té cap sentiment de menyspreu” envers Catalunya. En el text s'acusa els independentistes de “violentar la llei democràtica feta per tothom i per a tothom” i reclamen a totes les forces polítiques democràtiques que busquin un millor encaix institucional per a Catalunya, un finançament més just i una federalització del deteriorat estat de les autonomies.

Així mateix, els signants indiquen que si es manifesta que el sentiment independentista és majoritari, “la convicció democràtica [...] obliga els espanyols a prendre-ho en consideració per trobar una sortida apropiada i respectuosa”. Tant el PSOE com el PSC van valorar positivament el manifest.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.