Política

El PP assenyala Mas com un perill per a la democràcia

La formació considera que el líder de CiU se situa per sobre la llei, els tribunals i la Constitució

Les declaracions i la presència a Catalunya de pesos pesants del partit es multipliquen en la setmana d'inici de la campanya

Ni l'objectiu és nou ni el missatge varia. Però amb l'inici de la setmana de la campanya electoral, el PP ha intensificat el seu paper com a garant de la unitat d'Espanya i de vaticinador de tots els mals que patiria una Catalunya independent. I ho ha fet a través de dues grans accions. D'una banda, portar pesos pesants del partit. Ja han desfilat Mariano Rajoy –i es compta que el cap de setmana tornarà per anar a Lleida i Tarragona i, la setmana entrant, a Girona–, Maria Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría.

L'altre front, les crítiques al nacionalisme i al que sigui favorable a desmuntar l'Estat espanyol. Ahir va ser el torn del vicesecretari d'organització del PP, Carlos Floriano, i ho va fer per identificar tics dictadors a Artur Mas. Per ell, ha iniciat una “deriva totalitària perquè no hi ha ningú que se situï per sobre de la llei, la Constitució i els tribunals que no tingui al seu si algú amb
un pensament radicalment totalitari”. Segons el seu parer, el cap de llista de CiU s'ha convertit en un risc per a Catalunya i en un perill per als drets dels ciutadans i per a la democràcia mateixa. Una actitud, la de Mas, que no creu que sigui ben vista per la Unió Europea. La candidata del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, es va fer seus els arguments de Floriano. Va insistir que en un moment en què la prioritat ha de ser la sortida de la crisi i, per tant, quan més responsable s'ha de ser, Mas trenca les regles del joc i s'embarca “en un camí d'enfrontament de sentiments, de conseqüències socials i econòmiques imprevisibles”. Floriano es va deixar anar, i també va advertir a les escoles que vigilin què recomanen als alumnes perquè expliquin “les coses que passen i no les que un s'inventa”. Això sí, és favorable a un bilingüisme integrador.

En el compendi de visites de pesos pesants, ahir va ser el torn del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que va visitar el Prat de Llobregat. Va insistir en un dels arguments més utilitzats en el PP, la idea que el viratge sobiranista de Mas és degut a un intent d'ocultar el “fracàs” del seu govern. Va fer ús d'un altre dels arguments principals: la independència provocaria immediatament la sortida de Catalunya de la UE i de l'euro i la fi del camí del progrés. “Catalunya no ha fracassat, ha fracassat el govern convergent”, va concloure.

Qui tampoc es va estar d'opinar va ser la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Llanos de Luna. Es va reunir amb una seixantena de representants del cos consular, a qui va subratllar que la bilateralitat entre estats passa exclusivament per parlar “únicament” amb el govern d'Espanya. D'aquesta manera, la representant a Catalunya del govern estatal intentava desmuntar l'acció que Mas va fer fa unes setmanes en demanar als cònsols que Catalunya sigui interlocutor internacional. En el reguitzell de declaracions del PP també hi va ser el ministre de Defensa, Pedro Morenés, arran de la suposada amenaça d'enviar l'exèrcit per evitar la secessió. Segons declarava en una entrevista a El Mundo, les forces armades “són conscients de la gravetat i la transcendència del desafiament independentista de Catalunya, però el seu apoliticisme garanteix una estabilitat interna i unitat de criteri al servei d'Espanya, la democràcia i l'estat de dret”. A més, hi assegura que “la unitat d'Espanya no està en perill” i qualifica de victimisme la iniciativa de cinc eurodiputats que van alertar la UE d'una possible intervenció bèl·lica.

LA FRASE

Mas ha iniciat una deriva totalitària. No hi ha ningú per sobre de la llei, la Constitució i els tribunals
Carlos Floriano
vicesecretari d'organització del pp a l'estat espanyol

L'espoli fiscal que és inventat

La fundació FAES, presidida per José María Aznar, va presentar una publicació que qualifica de “mite” l'espoli fiscal de gairebé 16.000 milions anuals que pateix Catalunya, segons la Generalitat. La publicació ha estat elaborada pel diputat del PP Gabriel Elorriaga, el catedràtic d'Hisenda Juan José Rubio, el professor Santiago Álvarez, l'analista del CSIC Ángel de la Fuente i el director del Centre d'Estudis d'Economia de la Universitat Rey Juan Carlos, Pascual Fernández. Elorriaga va afirmar en l'acte, al Círculo Ecuestre, que Mas fa un ús esbiaixat i partidista de les xifres perquè li vagin a favor: “Un debat legítim es falsifica per la recerca d'objectius polítics que res tenen a veure amb l'economia”, va dir. Una tesi corroborada per De la Fuente, que va concloure que Catalunya sí que té dèficit fiscal, però que en tot cas és el que li toca per la seva renda. També Sánchez-Camacho es va referir ahir a un altre estudi; aquest és del Ministeri d'Exteriors, i xifra amb un elevat cost la sortida de la UE: el PIB baixaria un 18,8% i les exportacions
caurien 35.400 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.