Política

Puerto Rico vol convertir-se en l'estat número 51 dels EUA

Un 62,32% dels porto-riquenys voten a favor que l'illa sigui una estrella més de la bandera nord-americana

La consulta no és vinculant i la decisió sobre l'estatus d'aquest territori caribeny correspon al Congrés dels EUA

Els porto-riquenys volen que la seva illa es converteixi en una estrella més de la bandera nord-americana. Així ho van manifestar en la consulta sobre l'estatus polític territorial de l'illa celebrada dimarts, en què la majoria de porto-riquenys (62,32%) van votar a favor que l'illa es converteixi en el 51è estat dels EUA, contra una tercera part que van preferir continuar com a estat lliure associat i un 5% que van triar l'opció independentista, segons dades de la Comissió Estatal d'Eleccions de Puerto Rico.

La consulta, que no té caràcter vinculant, ja que qualsevol decisió sobre l'estatus de l'illa correspon al Congrés dels EUA, tenia dues preguntes: “Està vostè d'acord a mantenir la condició territorial actual (estat lliure associat)?” i “Respongui quina de les següents opcions no territorials prefereix: estat, independència, estat lliure associat sobirà”. Després de l'escrutini de més del 94% de vots emesos, a la primera pregunta de si “està d'acord a mantenir la condició territorial actual d'estat lliure associat”, un 53,62% dels electors van respondre “no”, respecte d'un 46% que van dir “sí”. Pel que fa a la segona pregunta: “Respongui quina de les següents opcions no territorials prefereix: estat, independència, estat lliure associat sobirà”, un 62,32% dels porto-riquenys van votar a favor de l'estat; és a dir, a favor que Puerto Rico deixi de ser un estat lliure associat i es converteixi en l'estat número 51 dels EUA. Un 32,71% van escollir l'opció que l'illa fos un estat lliure associat sobirà, i un 5,2%, van pronunciar-se a favor que Puerto Rico fos independent. El plebiscit, el quart en la història de Puerto Rico sobre el seu estatus (els anteriors van ser el 1967, el 1993 i el 1998), va coincidir amb les presidencials nord-americanes i les locals de l'illa, en què es va triar governador. En aquesta votació els porto-riquenys també van votar pel canvi en donar la victòria al candidat de l'opositor Popular Democràtic, el centrista Alejandro García Padilla, que advoca per mantenir l'estatus d'estat lliure associat.

LA DATA

1952
Puerto Rico
va rebre l'estatus d'estat lliure associat dels Estats Units, que ara l'illa voldria canviar.

Els homosexuals ja es poden casar a Maryland i Maine

Els estats de Maryland i Maine van aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe. Washington també hi hauria donat el vistiplau, mentre que a Minnesota la mesura no hauria tirat endavant.

L'estat de Califòrnia manté la pena de mort

Un 55% dels votants de Califòrnia van votar a favor de mantenir la pena de mort en aquest estat com a condemna per als culpables d'assassinat en primer grau, segons plantejava la proposició 34.

La marihuana, legal a Colorado i Washington

Colorado i Washington es van convertir dimarts en els primers estats dels EUA que despenalitzen la possessió, la venda i l'ús personal de la marihuana, en ser aprovada la seva legalització en referèndum.

Florida i la interrupció de l'embaràs

A Florida no es va aprovar una llei que volia impedir l'ús de fons públics per finançar interrupcions de l'embaràs, mentre que a Massachusetts es va tombar una mesura per facilitar l'eutanàsia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.