Política

El PSC acataria el resultat d'un referèndum sobiranista

Navarro posa com a condició que es faci de forma legal i vaticina que l'Estat no podrà negar que Catalunya pugui decidir lliurement

El material de campanya se centra en l'encaix federalista

En cas que se celebri un referèndum sobre la independència de Catalunya, el PSC n'acataria el resultat, tot i que es decidís tirar per la via de constituir un estat propi. Així ho va afirmar ahir el candidat dels socialistes, Pere Navarro, en el marc del dinar col·loqui de Barcelona Tribuna. El PSC, d'entrada, no aposta per la segregació respecte de l'Estat espanyol, i prefereix una via federalista. Però el presidenciable socialista va posar condicions per al respecte del resultat de la consulta: ha de ser un referèndum legal, acordat i amb una pregunta clara.

El motiu per no posar traves legals independentment de quina sigui la decisió és que seria l'expressió de la voluntat popular. “El que hem de fer tots els partits és acceptar la voluntat popular, tant si surt a favor de trencar com si surt a favor de continuar junts”, va declarar.

Navarro va anar més enllà i es va mostrar “convençut” que, malgrat les reticències que ara mostra Espanya, “no podrà negar que Catalunya pugui decidir lliurement”. Una postura, aquesta, que ja li ha costat algun enfrontament amb la cúpula del PSOE. “Estic convençut que la resta d'Espanya no podrà negar, malgrat que Rajoy i el PP ara hi estiguin en contra, que el poble de Catalunya pugui decidir lliurement sobre la seva vinculació”, va concloure.

També va insistir que el seu és un projecte “d'alternativa de govern” i que el partit no serà un acompanyant sense més de l'executiu si Artur Mas és reelegit president. En aquest sentit, va retreure a ERC i al seu candidat, Oriol Junqueras, la seva actitud amb CiU ja abans de la campanya. “Ha ofert ja ser un annex de CiU. Nosaltres no som un annex de ningú”, va concloure.

Federalisme, com a lema

La insistència del PSC per desmarcar-se de la independència de CiU i ERC i de la recentralització propugnada pel PP s'ha plasmat en el material de campanya. Per això, el que anomenen la tercera via, el federalisme, és el leitmotiv de la campanya dels de Navarro. Ahir van presentar el material de campanya, en el qual els socialistes han decidit utilitzar la paraula federalisme com a nexe central. Els conceptes no independència i no centralisme completen la campanya en algunes de les versions gràfiques. També va insistir a Artur Mas en el cara a cara al qual es va comprometre el 2010.

LA FRASE

Tots els partits hem d'acceptar la voluntat popular, tant si surt a favor de trencar, com de continuar junts
Pere Navarro
candidat del psc a la presidència de la generalitat de catalunya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.