Política

L'SNP presenta a escrutini la pregunta del referèndum

La Comissió Electoral s'ha de pronunciar sobre la redacció de la consulta escocesa i “avaluarà si és clara, senzilla i neutral”

Salmond sosté que el parlament tindrà l'última paraula sobre el text final

No hi ha hagut sorpreses. Quasi onze mesos després que el govern escocès anunciés quina era la seva preferència quant a la redacció de la pregunta pel referèndum sobre la independència que tindrà lloc la tardor del 2014, ahir l'executiu que presideix el primer ministre, Alex Salmond, la va confirmar. “Està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?”, és el text que el govern del Partit Nacional Escocès (SNP) enviarà a la Comissió Electoral del Regne Unit perquè es pronunciï –tot i que de forma no vinculant– sobre la seva idoneïtat.

Els electors només podran contestar sí o no, tal i com es recollia en l'Acord d'Edimburg que van firmar a mitjan octubre els governs britànic i escocès, i amb el qual es va donar carta de legitimitat a la consulta. La viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va recordar ahir, però, que malgrat el parer de la Comissió Electoral, “serà el parlament d'Edimburg qui digui la darrera paraula” sobre el redactat final de la pregunta. Atès que el govern disposa de majoria absoluta, es considera un fet que s'aprovarà aquesta proposta, llevat que les indicacions de la Comissió Electoral sigui extremament negatives.

Des de l'oposició unionista, les reaccions no es van fer esperar. Els líders escocesos dels tres principals partits britànics, el conservador, el laborista i el liberal demòcrata, van emetre un comunicat conjunt en conèixer la literalitat definitiva del text proposat pel govern. Però no va ser una declaració de guerra explícita. Johann Lamont (laborista), Ruth Davidson (conservador) i Willie Rennie (liberal demòcrata) consideren “vital que el referèndum reflecteixi adequadament la voluntat del poble escocès. Esperem amb interès escoltar les opinions de la Comissió Electoral i ens atendrem a la seva decisió. Tenim l'esperança que el govern de l'SNP també seguirà la decisió de la Comissió Electoral i s'hi comprometrà públicament. “Com un àrbitre independent, la Comissió Electoral és el millor jutge sobre si la pregunta permetrà un referèndum just, legal i decisiu.”

Variació del 9%

Alguns experts, però, ja han aixecat la veu contra aquesta redacció, que no inclou explícitament cap referència al “trencament de la unió britànica”, que se'n derivaria si hi hagués un resultat positiu en la consulta. La introducció de la fórmula “Està d'acord” i l'absència d'una fórmula com “Està d'acord o en desacord…” podria implicar una possible variació dels resultats de fins al 9%, segons especialistes en demoscòpia.

En tot cas, qui ahir també hi va dir la seva va ser John McCormick, de la Comissió Electoral britànica per a Escòcia, que va assegurar: “Anem a avaluar la pregunta del referèndum per veure si és clara, senzilla i neutral. Si no és així, direm el que cal fer.” No hi ha una data límit perquè la comissió acabi l'estudi, però el govern escocès espera que la llei del referèndum, amb la redacció final, es pugui debatre al parlament a partir de la primavera.

LA PREGUNTA

Està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?
Text sobre el qual s'hauran de definir els escocesos
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.