Política

Rajoy llança el PP a erosionar CiU i a aturar l'“irresponsable” Mas

El president espanyol no va citar en cap moment Artur Mas però no va deixar de referir-s'hi durant la seva primera intervenció en la campanya catalana

Ahir, a Artur Mas li devien xiular molt les orelles entre les nou i dos quarts de deu de la nit. Durant aquella mitja hora el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no va fer res més que parlar d'ell en la que va ser la seva primera intervenció en la campanya oficial del 25-N. I no pas per lloar-lo. Si quedava algun dubte sobre quina serà l'estratègia dels populars en aquests quinze dies de campanya, ahir a Lleida va quedar resolta de manera contundent: erosionar CiU i presentar Artur Mas davant els indecisos com un polític irresponsable i que no és de fiar.

“Els governants no han de generar inestabilitat política convocant unes eleccions quan encara falten dos anys per acabar la legislatura”, va començar Rajoy. I encara menys s'han de convocar amb propostes que “divideixen la societat i trenquen la convivència a Catalunya”. També va criticar els “viatges recents a Europa per dir coses que fan mal a la imatge d'Espanya i de Catalunya”. “Això és un disbarat”, va reblar. El president espanyol també va acusar els qui “intenten enfrontar els espanyols i els catalans amb projectes de divisió de la nació més antiga d'Europa”, i va negar que hi hagi “cap desafecció mútua, com diuen alguns: no és veritat, i menteixen perquè els interessa per tirar endavant la seva estratègia de divisió”, per “tapar la seva mala gestió” i per “abdicar de les seves responsabilitats com a governants”.

Es pot dir que Mariano Rajoy va dividir el seu discurs en dues parts: crítiques a Artur Mas i crítiques a Artur Mas. I ho va fer, a més, amb l'habilitat retòrica de no pronunciar en cap moment el nom de l'al·ludit ni les sigles de la marca electoral rival. Entre una part i l'altra del discurs va llançar l'única proposta concreta de la nit, motivada més per la urgència informativa del dia que no pas per la campanya catalana. L'anunci que dilluns el govern espanyol presentarà mesures per aturar temporalment els desnonaments a l'Estat i evitar desenllaços tràgics com el viscut ahir al País Basc, quan una dona es va suïcidar a Barakaldo quan es procedia al seu desnonament (més informació, plana 22).

Alícia Sánchez-Camacho va precedir Rajoy amb un discurs que va incidir en la mateixa estratègia. Va acusar el govern de CiU de “fer-ho encara pitjor que el tripartit” i va advertir els 700 assistents a l'acte, molts dels quals jubilats i petits i mitjans propietaris agrícoles i ramaders de les terres de Lleida, que “la independència a la qual ens porta el senyor Mas ens farà sortir d'Europa i perdre els 310 milions d'euros d'ajuts” que la UE dóna cada any als agricultors catalans.

El míting es va celebrar a la Llotja de Lleida. A prop del recinte, mig centenar de persones esperaven Rajoy amb crits i algunes estelades, i vigilats pels Mossos.

LES FRASES DEL PRESIDENT ESPANYOL

No es pot dir a la gent que marxaran d'Espanya, i per tant d'Europa, i que després hi tornaran, perquè això no és possible i no és cert
Tu no pots venir a La Moncloa a oferir un acord però alhora dir que, si no s'accepta, ets lliure de fer el que vulguis. D'això, se'n diu imposar
Les eleccions no s'han d'avançar, això només es fa quan un govern no té suports. Han creat incertesa i inestabilitat per interès de partit
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.