Política

L'onada sobiranista

La independència ven

El moviment sobiranista s'ha estès i empresaris i emprenedors hi han vist una oportunitat per col·laborar amb el país i, també, per fer negoci

Samarretes, polseres, vambes, torrons i objectes de regal han multiplicat les seves vendes

La independència arrela i el sentiment sobiranista s'estén. No només perquè ho diguin les enquestes, sinó perquè és una realitat que palpem cada dia arreu. La independència, doncs, arrela. I la independència també ven. En poc temps, han sorgit un gran nombre d'iniciatives empresarials, de major o menor envergadura, més o menys originals, encaminades a col·laborar amb el país i amb la situació que es viu, però també, òbviament, amb la intenció de fer negoci.

Dies abans de la històrica manifestació de la Diada, l'estelada es va convertir en el producte independentista més anhelat. Es van esgotar absolutament arreu: la de l'estel vermell, la del triangle blau; de tela, de plàstic; grossa, petita. Es van vendre totes i més. Fins i tot, establiments que habitualment no venen banderes o articles independentistes, van voler afegir-se a aquest boom.

A partir d'aquí, davant l'èxit de la manifestació de Barcelona i dels esdeveniments que s'han anat succeint des de llavors, molts han vist en l'independentisme una oportunitat de fer negoci. I s'ha aguditzat l'enginy d'empresaris i nous emprenedors.

Productes com ara samarretes, clauers o adhesius, que ja estaven al mercat, han multiplicat les seves vendes. S'hi han afegit nous dissenys i missatges més originals i alguns empresaris s'han apuntat a una dinàmica que cada cop té més clientela, com és la venda per internet. A part, s'ha ampliat el mercat a la roba esportiva, per exemple.

D'altres s'han endinsat en iniciatives menys explotades, com ara la sabateria. Les Vamcats, unes vambes amb l'estelada, de diversos colors, estan sent un èxit colossal. Fins ara la compra s'havia de fer en línia, però ja es poden comprar a les sabateries, en concret, a la ciutat de Girona. De fet, a les Fires, aquesta empresa tenia una parada a la zona d'artesans i pràcticament cada dia esgotaven les existències.

Però no tot és roba. Hi ha exemples d'altres sectors que s'han sumat a la moda independentista: torrons, caganers del pessebre, polseres, fundes per al casc de la moto o objectes de regal d'empresa.

L'independentista pot trobar pràcticament el que vulgui per demostrar i donar a conèixer el seu sentiment sobiranista. Es tractar, doncs, de remenar i triar. En aquest article oferim exemples de productes que es fan o es venen a la demarcació.

Torroella

Dos caganers catalans amb la bandera estelada

L'empresa Caganers.com de Torroella de Montgrí també s'ha afegit a la moda de productes independentistes. Aquesta setmana passada ha donat a conèixer les 40 noves figures que aquests dies ha tret al mercat, entre les quals hi ha dos models de caganers amb l'estelada: un aguantant la bandera amb una mà i l'altre, amb l'estelada a l'esquena.

Torroella Montgrí

Samarretes amb dissenys adaptats al gust del consumidor

L'estudi XB, de Torroella de Montgrí, dissenya samarretes en què hi ha impresos símbols independentistes. Actualment disposa d'una trentena de dissenys diferents que s'estampen directament a la samarreta a gust del consumidor. Els darrers que ha estrenat són una mosca independentista i la silueta de la catedral i Sant Feliu de Girona.

i.b.

Girona

La demanda de senyeres i d'estelades ha crescut de manera important

A la xarxa proliferen les empreses que les venen i que comercialitzen productes de marxandatge amb la identitat de país com a marca. Algunes botigues han tingut problemes perquè els fabricants els enviïn més estoc d'estelades. Un dels establiments de Girona més actius pel que fa a la difusió del catalanisme i l'independentisme és la llibreria Les Voltes, a la plaça del Vi, que en les tres darreres setmanes d'agost, prèvies a la Diada de l'11 de setembre, va vendre tantes estelades com durant tot el 2011, segons va explicar el seu propietari, Joan Matamala. Després de la Diada les vendes han continuat i hi ha un degoteig constant de vendes des de principis d'any, assegura.

E.P.

Vic

Les Vamcats, vambes independentistes d'home, dona i mainada

Les Vamcats han revolucionat el món dels objectes amb símbols independentistes. Van sortir al carrer pocs dies abans de l'11 de setembre i només es podien adquirir per internet (www.camcats.cat). Ara, però, ja són a les sabateries. Els promotors de Vamcats són els veïns de Vic Josep i Guillem Soldevila, pare i fill, respectivament. Actualment, disposen de cinc models per a home i dona i dos per a mainada, però tenen previst ampliar els models de vambes i iniciar la producció de samarretes i dessuadores.

i.b.

Olot

Una línia de roba esportiva ben catalanista

Dummiesgrafic i Rondo Team d'Olot han creat la línia de roba esportiva Catalunya. Dummiesgrafic va fer el mallot Catalunya de ciclisme amb motiu de la Diada del 2011 i va tenir molta repercussió. Amb Rondo Team, han ampliat la gamma a samarretes tècniques, mallots i culots de ciclisme, roba d'atletisme, colls i mitjons confeccionats amb teixits tècnics, transpirables i elàstics.

j.c.

Vilobí d'Onyar

El braçalet que porta la paraula Independència

L'empresa Vilaroya, amb seu al CIM La Selva, a Vilobí, ha tret al mercat els braçalets que porten la paraula independència. És el primer cop que l'empresa crea directament un producte i s'ha fet amb la idea que tots els independentistes en porti un. El director general, Carles Vilaroya, explica que “la conjuntura de Catalunya ha fet que traiem aquest producte” i que “hi ha un sentiment que no es pot obviar”. Se n'han fabricat 120.000 per a tot Catalunya i es poden trobar als quioscos i llibreries en color negre i verd, per 2,5 euros.

m.v.

Olot

L'estelada ja té el seu torró de trufa de xocolata

El pastisser olotí Jordi Ferrer ha creat un torró de Nadal protagonitzat per l'estelada. El torró de la independència, que és com l'ha batejat, està elaborat artesanalment amb una base de trufa de xocolata negra amb un contingut en cacau del 60 per cent; les quatre barres també són de la mateixa matèria i l'estel és de xocolata blanca. Per Pasqua, ja va fer l'ou de la independència.

j.c.

La Pera

Clauers personalitzats per internet

L'empresa Publi Obsequi Quintilla Carbonell SL, de la Pera, fa mesos que va introduir en els seus catàlegs tota mena d'objectes de regal amb símbols catalanistes –clauers, ulleres i braçalets, entre d'altres. Aquests productes són creats per la mateixa empresa i es venen adaptats i personalitzats. L'empresa va crear fa un any i mig un lloc web (locelleta.cat) per poder vendre tots aquests productes al públic final a través d'internet.

I.B.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.