Política

Els convidats

Marcel·lí Iglesias s'alinea amb el PP en l'agitació del discurs de la por i radicalitza la campanya del PSC allunyant-la del focus social

La presència de dirigents espanyols beneficia, sobretot, els populars, però també CiU i Esquerra

En l'anunci electoral del PSC és el personatge que fa d'Alícia Sánchez-Camacho el que diu “nazis” al que fa d'Artur Mas, mentre que Pere Navarro es presenta com a tercera via, la situada entre els dos extrems. Però ahir va ser el “convidat” dels socialistes, el senador i expresident aragonès Marcel·lí Iglesias el que, aliant-se amb l'ala dura del PP, va lligar el sobiranisme de CiU –no la va citar– amb “hipernacionalisme alemany i francès” i les seves víctimes. No és el primer cop que això passa des de l'Onze de Setembre, però, fins ara, era per boca dels populars. El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, va comparar nacionalisme amb el nazisme i un regidor del PP de Rubí va comparar Mas amb Hitler a les xarxes socials. Els dos es van haver de disculpar. L'Associació Catalana d'Amics d'Israel, l'ACAI ja ha rebutjat diverses vegades la banalització de l'Holocaust.

Les paraules d'Iglesias són un torpede a l'estratègia electoral dels socialistes catalans. I proven que l'aposta que fan el PP i el PSC de fiar bona part de la campanya a dirigents espanyols és, com a mínim, de risc. Històricament, els socialistes catalans han convidat als seus actes electorals els pesos pesats del socialisme espanyol com a reclam per omplir pavellons. Felipe González, Alfredo Pérez Rubalcaba, José Luis Rodríguez Zapatero... Tots van donar suport, en la darrera campanya, a José Montilla.

Dos anys més tard, en un moment en què el PSC i el PSOE discrepen obertament de qüestions com el dret a decidir, la presència de dirigents del socialisme espanyol comporta el risc que les divergències es facin encara més evidents. I de sumar-se a l'agitació del discurs de la por contra l'estat propi que abandera el PP i allunya el focus de l'eix social en el qual els socialistes estan movent la campanya. A les paraules d'Iglesias s'hi van afegir les de Rodríguez Zapatero que, més prudent en les formes, va situar el respecte a les lleis i la Constitució de límit a la voluntat democràtica. Avui, el candidat socialista, Pere Navarro, coincidirà amb Pérez Rubalcaba.

En benefici de?

El PP no té problema. La presència de “convidats” com el president espanyol o, ahir, Alberto Núñez Feijóo reforça el seu missatge d'unitat amb Espanya i de rebuig al procés sobiranista. Al PP, aquestes “aportacions” li són beneficioses. També ho són per a CiU i ERC, ja que entren a formar part del rosari d'atacs. “Ells guanyen en bronca i provocació, nosaltres en el de la democràcia”, va dir Mas. Ahir, Iglesias va col·laborar amb la seva campanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.