Política

NAJAT EL HACHMI,

ESCRIPTORA

“Estarem hipotecats pel neoliberalisme”

No veu clars els plantejaments de Mas i els considera un “joc de paraules perillós”

Supedita la independència a una política d'esquerres que lluiti per la justícia social

LA MANIFESTACIÓ
“No tinc clar que Mas respongui
a les demandes independentistes de l'11 de setembre”
LA DRETA
“El que em preocupa, si guanya Mas, és que no deixa de ser una política
de dretes”
ELS DRETS
“Semblen tenir
més drets els països que acaben de viure la ‘primavera àrab' que nosaltres!”

É

s una de les signants de la crida en favor del federalisme que van redactar un centenar d'intel·lectuals catalans.
M'he adherit a aquest manifest tot i que no estic 100% d'acord amb tots els punts. No estic en contra de la independència, però crec que hem de decidir tots plegats i amb coneixement de causa. El problema és que s'està monopolitzant la informació. Es dóna per fet que la proposta d'Artur Mas respon a les demandes independentistes i no ho tinc tan clar. No sé si recull la voluntat de la gent que es va manifestar l'11 de setembre. Queden moltes qüestions pendents que no s'estan plantejant, com per exemple quin encaix tindríem a Europa? Quina pregunta s'hauria de fer en el referèndum? Mas fa el·lipsis i un joc de paraules perillós. Crec que decebrà qui el voti. Parla d'estat propi, no d'independència i això no ho acabo d'entendre. No és clar.
En tot cas, en la manifestació el clam comú era per reclamar independència, no federalisme.
És clar que la situació actual és insostenible, però no sé si es resol amb la independència. Atribuir a les relacions amb Espanya totes les culpes de la situació actual és trampós. L'únic que vull és poder decidir amb coneixement de causa. Cada partit té una manera d'entendre la independència i la majoria no parlen clarament. Només ho fan Solidaritat per Catalunya i el Partit Popular, és a dir, els extrems. Esquerra ho supedita tot a la independència i Iniciativa no parla d'independència, sinó de dret a decidir...
Fins a quin punt és viable un federalisme amb un govern que ja ha demostrat repetidament el seu centralisme, ja sigui d'esquerres o de dretes?
Jo somio un federalisme, però amb veus que surten d'altres territoris, com ara de Galícia, el País Basc i el País Valencià; ja sé que amb Castella el diàleg és impossible. Crec també en el dret a decidir, perquè a la gent que hem nascut després del 1978 no ens han preguntat mai res, si volem monarquia o no (que personalment ho trobo un anacronisme aberrant). El que més em preocupa, si guanya Artur Mas, és que no deixa de ser una política de dretes. Ens promet tenir el dret a fer una consulta, però no exposa la seva política econòmica. Tornarà a passar com el mes d'agost, quan moltes famílies es van quedar sense el PIRMI, una operació que van dur a terme al·legant demandes fraudulentes. Hem de votar per algú que ens garanteixi una justícia social.
Amb tot, veu viable una Catalunya independent al marge de si la governa un partit de dretes o d'esquerres?
El que hem d'exigir és un referèndum o els que calguin. No es pot negar el dret a poder triar en un estat democràtic. Sembla que tenen més drets els països que acaben de viure la primavera àrab que nosaltres! Però, insisteixo, per a mi el més important és una política social. Hem d'assumir nosaltres els deutes dels bancs?
Com creu que afectaria la cultura catalana en cas d'assolir una Catalunya independent?
Ara es debat sobre quina llengua seria l'oficial, però tampoc veig gaires propostes clares. Ara mateix crec que amb el tema de la cultura s'està tornant a la tendència més folkloritzant. En tot cas, per mi la sanitat, l'educació i la cultura haurien de ser els pilars fonamentals de la societat, i cada vegada veiem que estan més debilitats.
No hi hauria, tanmateix, més recursos?
Depèn de què es faci amb aquests recursos i de la política de govern. En definitiva, crec que tindrem una independència hipotecada pel neoliberalisme des del principi.

El català per a tothom

valeria gaillard

Va sacsejar el panorama literari català amb un debut sonat: la novel·la ‘L'últim patriarca', que va guanyar ni més ni menys que el premi Ramon Llull el 2007. Era el primer cop que un autor originari d'un altre país, en aquest cas el Marroc (Nador), s'enduia el llampant guardó. Najat El Hachmi, producte de l'escola inclusiva i en català per a tothom, ha conreat una literatura que s'alimenta de Mercè Rodoreda i que ha donat títols
com ara ‘La caçadora de cossos', la
seva segona novel·la.

MARTA PÉREZ

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.