Política

L'AVL incentivarà la implantació del voluntariat lingüístic d'Escola Valenciana

Enviarà un escrit a les Oficines de Promoció Lingüística dels municipis per recomanar la posada en marxa del mateix en aquells llocs on encara no està establit

El president de l'entitat participa en aquest programa que, des de 2005 ha aconseguit 6.000 parelles lingüístiques

Escola Valenciana ha presentat la campanya de difusió del programa Voluntariat pel Valencià a la seu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, a Sant Miquel dels Reis, entitat que junt amb la Fundació Bancaixa dóna suport a la iniciativa.

A l'acte han assistit el president de l'AVL, Ramon Ferrer, el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, la gestora de Cultura de la Fundació Bancaixa, Mª José Almenar, i representants d'entitats, partits polítics i sindicats valencians.

Escola Valenciana va crear el Voluntariat pel Valencià l'any 2005, un servei gratuït que posa en contacte un voluntari valencianoparlant amb un aprenent que vol parlar en valencià amb més fluïdesa, per conformar una parella lingüística. Queden una hora la setmana per prendre un café, fer una passejada, anar de compres, compartir una afició o cuinar; és a dir, contextos reals de parla que faciliten a l'aprenent la possibilitat de llançar-se a parlar valencià.

Un tresor

El programa Voluntariat pel Valencià ha rebut el suport de personalitats valencianes de diferents àmbits, com l'actor i guionista Carles Alberola o representants de totes les vessants polítiques a les Corts, que l'any passat van donar suport a la campanya. “El gran tresor del Voluntariat pel Valencià són els voluntaris i les voluntàries, les persones que parlen valencià i que ajuden els aprenents a millorar la seua competència oral en la nostra llengua. No són professors de valencià, són gent que viu en la nostra llengua. Sense elles i ells el programa seria impossible de realitzar”, ha declarat Vicent Moreno.

Origen argentí

Enguany ha sigut el president de l'AVL qui ha donat un suport directe al programa inscrivint-s'hi com a voluntari. Ferrer farà el Voluntariat pel Valencià amb Analía Berga, una aprenenta d'arrels valencianes que va nàixer a Buenos Aires i que viu a València des de fa deu anys. Aquesta argentinovalenciana, quan es va establir ací, va tindre clar que aprendre valencià l'anava a beneficiar en dos sentits, com una forma d'integració més àmplia i com una manera de completar la seua formació per tindre millor currículum per a ofertes laborals. A més, vol aconseguir trencar la barrera que suposa que molts valencianoparlants, quan es dirigeixen a ella, li parlen en castellà.

“Per a Escola Valenciana és molt significatiu que el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua s'haja implicat en el programa d'aquesta manera, perquè suposa prestigiar la nostra llengua a través de representants institucionals com ell, perquè és una manera perfecta de donar exemple”, ha assegurat el president d'Escola Valenciana.

Per la seua banda, Ramon Ferrer ha explicat que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua continua fent costat a aquest servei i que per incentivar la implantació del programa en més poblacions valencianes, l'AVL enviarà un escrit a les oficines de Promoció Lingüística dels municipis per recomanar la posada en marxa d'aquest en aquells llocs on encara no està establit.

23 nacionalitats

A hores d'ara s'han creat vora 6.000 parelles lingüístiques al llarg del nostre territori, fonamentalment a les principals ciutats valencianes, i està establit en 52 poblacions de nord a sud. “Amb aquest acte volem recordar a la ciutadania que existeix un servei gratuït per llançar-se a parlar valencià, i ja ho han fet molts valencians castellanoparlants i molts valencians nouvinguts de 23 nacionalitats distintes que viuen a les nostres terres i s'adonen que parlar valencià els pot obrir moltes portes, tant en l'àmbit professional com en el personal”, ha assegurat Moreno. Cada població on està establit el programa organitza una presentació de les parelles lingüístiques que ha format durant la tardor.

El 19 de novembre el programa inicia una nova etapa d'activitats a València ciutat amb l'estrena de l'obra de teatre No et socarraràs, no, una obra protagonitzada per voluntaris i aprenents del programa que van participar l'any passat en el Taller de Teatre del Voluntariat pel Valencià, en col·laboració amb l'Aula de Teatre de la Societat Coral El Micalet.

Activitats en grup

La iniciativa del Voluntariat no tan sols representa un intercanvi lingüístic fonamentat en tàndems, sinó que és també una eina de transmissió cultural de la llengua i un programa on grups de voluntaris i aprenents comparteixen experiències quotidianes gràcies a les activitats conjuntes que es programen.

Club Lector

“Els lluitadors”, de Francesc Gisbert. Es proposa la lectura d'un llibre en valencià a les persones que participen en el programa. Després, es fixa una trobada amb l'autor o l'autora del llibre en col·laboració amb l'editorial valenciana que el publica.

Passejades Culturals

Pròxima parada, una ruta pel Burjassot de Vicent Andrés Estellés. La València romana i musulmana, la monumentalitat de la ciutat de Sagunt, la València modernista, lla Xàtiva dels Borja, el paratge de la Murta, itineraris per per les rondalles d'Enric Valor han estat o seran algunes de les propostes per a gaudir dels dissabtes al matí acompanyants de guies que fan totes les seues explicacions en la nostra llengua. Les passejades culturals tenen cada cop més èxit entre les persones que participen al Voluntariat pel Valencià.

Grups de conversa

Existeixen diversos grups moderats per un voluntari i on va diversos aprenents, per tal de practicar el valencià en grup i reforçar les trobades que cada parella lingüística fa. Alguns d'ells són grups on es combina el valencià i l'anglés.

Taller de doblatge

Dues vegades a l'any s'ofereix aquest taller de doblatge de cinema a la nostra llengua als voluntaris i aprenents

Taller de Teatre

Enguany s'ha encetat la segona edició d'aquest taller, on voluntaris i aprenents fan d'actors.

Cinema i teatre en la nostra llengua

S'organitzen grups per a veure obres de teatre i per a anar a cicles de pel·lícules i documentals en la nostra llengua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.