Política

Girona: 17 diputats

CiU, que té 9 diputats a la demarcació de Girona, veu que pot recuperar el sostre històric dels 11 que va assolir en els comicis del 1998 i el 1992

CiU (9), PSC (3), ERC (2), PP (1), ICV-EUiA (1) i SI (1) ja tenen representació, la CUP agafa volada i Cs es deixa veure

Davallada del PSC, dubtes que la CUP entri i SI podria quedar fora

Tots contra CiU a Girona, i això al marge d'afinitats sobre el procés sobiranista obert. Uns, com ara ERC, que va perdre el 2010 dos dels quatre diputats que tenia, treballant perquè els nacionalistes conversos d'Artur Mas no assoleixen la majoria absoluta, i d'altres, com ara ICV-EUiA, que té un diputat des del 2003, defensant un gran pacte nacional pel dret a decidir; el PSC, que havia arribat a tenir cinc diputats i que ara en té tres, avala el dret a decidir, però reclama el federalisme i la modificació de la totèmica carta magna per mirar d'erigir-se en model de centralitat I, dues visions enfrontades: la del PP, amb diputat des del 1995, que clama contra l'hecatombe sobiranista i la necessitat de lluitar contra la crisi i millorar el finançament, i la de SI, amb representació des del 2010, amb la independència radical i la proclamació unilateral com a referent. Aquests són els partits que tenen representació des de Girona, una demarcació que aporta al Parlament 17 diputats. Tot i això, cal tenir en compte en aquests moments el concurs de dos grups antagònics: Ciutadans, amb Jean Castel –exmilitant del PP, per cert–, i la CUP, amb Lluc Salellas, organització que es presenta per primera vegada al Parlament. En total, però, són 18 candidatures les que es presenten a la demarcació de Girona.

I els seus principals caps de llista són la clau i l'explicació del combat gironí. Santi Vila (CiU), alcalde de Figueres, és diputat i l'artífex de la recuperació d'aquest bastió de l'Alt Empordà. Vila, segurament futur nou conseller, no es cansa de dir que és un moderat convertit a la causa sense, això sí, apartar-se del guió i fer servir la paraula tabú del partit: independència. Vila té el suport de l'alcalde, i també diputat, Carles Puigdemont, promocionat fins al número tres, i conqueridor de Girona, l'alcaldia herètica per a CiU, ja que va estar fins a les últimes municipals molts nadals en mans socialistes. CiU ara té 9 diputats i confia arribar als 11 del 1988 i el 2006.

Juli Fernández (PSC), alcalde de Palafrugell, substitueix l'exconseller Joaquim Nadal, que torna al món universitari. Fernández s'ha vist obligat a liderar la candidatura en fracassar la seva proposta de llista, quan l'exconsellera Marina Geli –signant del manifest independentista– i número dos, es va negar a retirar-se. Ara tenen tres diputats, però alguns els rebaixen a dos o un.

Roger Torrent (ERC) és alcalde de Sarrià de Ter, és nou en la cursa –va substituir Carme Capdevila– i té el repte de passar dels dos diputats als quatre que va tenir ERC el 2006 i 2003. Podria fer-ho, però la irrupció de la CUP que lidera Lluc Salellas li ho pot impedir. Una CUP que pot ajudar a deixar fora SI, que té un diputat, Toni Strubell, tot i que algunes enquestes el mantenen. Per una altra banda, Marc Vidal (ICV-EUiA), que ja va ser candidat al Congrés, substitueix l'històric Joan Boada, que es retira. Finalment, el PP que lidera Enric Millo, mà dreta d'Alícia Sánchez-Camacho al Parlament, està absolutament sol defensant les excel·lències d'un Estat que, amb el PP, diu, ha desencallat temes com ara el de la sagnant N-II. Per aquest polític, el procés sobiranista obert és l'apocalipsi. Tot i això, algunes enquestes li donen dos diputats i el mateix Millo treballa en aquesta línia.

La força dels militants
El nombre de militants dels principals partits a Girona pot ser un indicador del pes del sobiranisme. Així, i fins al juliol passat, CDC en té 6.023; UDC, 1.211; el PP, 1.165; el PSC, 1.129; ERC, 1.012; ICV, 307; EUiA, 315, i la CUP, 255.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.