Política

MADRID TREMOLA

A Catalunya se la cita a Cadis

Barroso irromp en el 25-N per ajudar el PP i avisa que un nou estat quedaria exclòs de la UE

Dos-cents anys de l'inici del procés d'independència d'Espanya –i no precisament el bicentenari de La Pepa– és el que celebren els països representats aquest cap de setmana a la cimera Iberoamericana que engany s'ha reunit a Cadis dins el marc de les commemoracions de la Constitució Espanyola del 1812. Una cita internacional que ha quedat una mica coixa –i no només per absències tan notables com la de l'argentina Cristina Fernández, el veneçolà Hugo Chávez o el cubà Raúl Castro o per la fugida precipitada d'Evo Morales–sinó també perquè una de les notícies més destacades ha estat que el rei Joan Carles es tornarà a sotmetre a una operació de maluc. Amb croses i amb dificultats per arribar a les fotos de família, el monarca ironitzava: “Aquí em teniu, una mica tolit.”

El rei està baldat, i no dissimula. I el seu aspecte físic s'adiu força en un ambient de depressió en la qual viu immers l'executiu espanyol, fins al punt que, després de reduir-los la cooperació, s'ha vist obligat a demanar auxili als països de l'altra banda de l'Atlàntic –alguns dels quals han aprofitat la crisi per expropiar i “esborrar les restes de colonialisme”– reclamant-los que donin un cop de mà a la Madre patria, perquè, si no, no s'en sortirà. Durant dos dies, els maldecaps de Rajoy tornaven a ser el greu deteriorament de l'economia; semblava haver-se abstret del debat sobiranista del 25-N. Al cap i a la fi, és difícil que les nacions americanes que van revelar-se davant el poder espanyol a partir de la invasió napoleònica i de l'esperit il·lustrat que, precisament, reflectia La Pepa tinguin cap interès en les cuites que darrerament mantenen l'Estat i Catalunya.

Però ves per on que, amb la presència a Cadis d'un convidat d'excepció, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, Catalunya es colava a la cimera, encara que fos per la porta del darrere. El dirigent conservador portuguès va voler compensar les males notícies que portava a Rajoy en forma d'uns pressupostos europeus pel 2014 molt nocius per a Espanya, donant el seu parer sobre un altre assumpte que neguiteja força el president espanyol: com aturar els aires independentistes que bufen a Catalunya. Barroso li va voler donar un cop de mà abonant-se a la tesi del buit assegurant que és “absolutament” cert que el Principat quedarà fora de la UE i que la negociació de la seva adhesió començarà de zero.

El president de la CE sembla haver rebut la “petició” formal de l'executiu del PP que va reclamar aquesta setmana per evitar pronunciar-se sobre una petició dels eurodiputats catalans que volien conèixer les conseqüències de la secessió. El seu silenci perjudicava els interessos del PP, perquè permetia que s'escampés la teoria que la CE no té tan clar que l'única sortida sigui l'expulsió. I és que algunes fonts insisteixen en la possibilitat que un cop constituït el nou estat es produeixi la reintegració automàtica pel fet que l'escindit ja pertanyia a la UE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.