Política

Obama preveu una llarga transició a Myanmar per posar fi a la tutela militar

El president nord-americà reclama canvis constitucionals per apartar l'exèrcit del Parlament

L'antiga Birmània rebrà ajut econòmic a canvi de més reformes

El primer president dels Estats Units que trepitja sòl de Myanmar, Barack Obama, va encoratjar ahir els birmans a completar la transició cap a una democràcia plena sense tuteles militars. Alternant elogis cap al govern civil afí a les forces armades, però sense deixar d'exercir pressió per completar el procés d'obertura, Obama va oferir des de l'antiga capital del país, Rangoon, el suport dels Estats Units a les reformes empreses des de l'any passat.

“Mereixeu una constitució que garanteixi que governin només aquells que han estat elegits”, va ser el principal dard que va llançar el reelegit president nord-americà contra l'exèrcit birmà, que es reserva una part dels escons del Parlament. “Les reformes no prosperaran sense la reconciliació nacional”, advertia Obama després de reunir-se per separat amb el president del govern civil, Thein Sein, i la líder de l'oposició, la també premi Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi.

“Reconec que aquests són amb prou feines els primers passos del que serà un llarg viatge”, va admetre Obama. En tot cas, per acompanyar la transició, el mandatari va anunciar que l'antiga Birmània tornarà a rebre ajuda per al desenvolupament a canvi de les reformes, per valor de 170 milions de dòlars (133 milions d'euros) en un país delmat per gairebé mig segle de governs militars. Les ajudes estaran condicionades als avanços en el procés d'obertura.

Myanmar és la segona escala de la primera gira que fa Obama a l'estranger després d'haver obtingut la reelecció, el 6 de novembre passat. Diumenge va aterrar a Tailàndia i avui visitarà Cambodja, prova de la importància que l'administració nord-americana dóna al sud-est asiàtic, ara que l'Iraq i l'Afganistan perden pes en la seva política exterior.

LA FRASE

Mereixeu una constitució que garanteixi que governin només els que han estat elegits
Barack Obama
President dels EUA

Suport dels EUA a una minoria musulmana

Obama va fer una crida a resoldre la persecució de la minoria musulmana rohynga, un col·lectiu que ni Myanmar ni Bangladesh –el seu país d'origen– no reconeixen i que ha estat objecte d'atacs recents a la província birmana de Rakhine, a l'oest, per part de budistes. Obama va reclamar als birmans que “usin la diversitat com una fortalesa, no com una debilitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.