Política

Mas supera Camacho i Navarro en el debat a tres

El candidat de CiU aprofita els envits dels seus contrincants i les seves picabaralles per guanyar protagonisme des del primer minut de la contesa

Els partits tornen a evitar parlar de corrupció durant el debat de 8TV

L'absència de representants de la resta de forces polítiques permet reforçar el discurs als tres candidats

La relació amb Espanya i la crisi econòmica, eixos de la discussió

Artur Mas va ser el clar guanyador del debat a tres bandes d'ahir a la nit a 8TV I ho va ser tant per l'actitud dels seus dos contrincants, que el van convertir en protagonista des del primer minut, com per una superioritat dialèctica que va arribar a posar Alícia Sánchez-Camacho i Pere Navarro contra les cordes en més d'una ocasió. Com va passar diumenge a TV3, les acusacions de suposada corrupció de CiU i del seu candidat formulades pel diari El Mundo, i que han marcat l'agenda política de la setmana, no van aparèixer en la contesa, malgrat que els tres contendents s'hi havien referit en altres escenaris. D'altra banda, el format va reforçar les posicions dels tres candidats, que van sortir clarament beneficiats per l'absència de representants de la resta d'opcions polítiques. ICV-EUiA i ERC van animar els seus militants i simpatitzants a expressar el seu rebuig al debat a través de les xarxes socials.

La primera part del debat, centrada en les relacions entre Catalunya i Espanya, va tornar a evidenciar la diferència de model entre les formacions i, va permetre que Artur Mas pogués aparèixer com l'únic dels tres candidats decididament favorable a la consulta. Mas va reiterar la seva voluntat de convocar una cimera sobre el referèndum si renova el seu mandat com a president. Els seus arguments van topar de nou amb l'oposició dels seus dos rivals. Sánchez-Camacho, per la negativa a acceptar una consulta fora del marc constitucional; i Navarro, per la seva aposta de no fer res que no encaixi en un marc constitucional que –va insistir el socialista–, s'ha de renovar per avançar cap al federalisme.

Tensió entre el PSC i el PP

Les constants picabaralles entre els candidats del PSC i el PP van situar el de CiU en una situació encara més còmoda que la de sortida que no va desaprofitar. Mas va arribar a descol·locar Sánchez-Camacho amb una proposta inesperada. “Dona'm el teu suport per organitzar una consulta i ens ho mirem; si realment és impossible i guanyen els teus arguments, ho deixem estar. Si no, tirem endavant”, li va etzibar. La popular va fugir d'estudi.

Com diumenge, les hipòtesi sobre el futur d'una Catalunya independent van ser totalment oposades, per molt que Mas apel·lés a la inexistència de precedents, i fes càbales sobre el futur d'altres estats. “Vostè s'imagina que Flandes, on han guanyat els independentistes i que és al cor d'Europa, declarés la independència i fos expulsada de la UE?”, va inquirir a Sánchez-Camacho.

La segona part del debat, centrada en la gestió del futur govern de la Generalitat, havia de permetre el lluïment de l'únic representant dels partits d'esquerres. Certament, Pere Navarro va guanyar punts respecte de diumenge. Però el candidat del PSC, que va obrir el foc apostant per una cimera sobre la crisi com a mesura immediata per al futur govern, no va poder evitar una sonora plantofada de Mas quan el va intentar acorralar amb les retallades. “El seu ha estat l'únic govern d'Europa que ha retallat al mateix temps drets socials i ha reduït impostos als més rics”, va assenyalar. Mas li va respondre recordant-li que “el govern de Zapatero va suprimir l'impost de patrimoni en plena crisi, al 2008, perquè afirmava que treure impostos era d'esquerres”.

Les retallades de Mas

Sánchez-Camacho també va criticar la gestió de l'actual govern, però no va desaprofitar l'oportunitat d'acarnissar-se amb el candidat del PSC, al qual va recordar “les dues reformes laborals de l'executiu del PSOE” i l'herència del tripartit, que va qualificar de “desastrosa”. “El nostre llegat van ser nous hospitals i noves escoles”, va replicar Navarro, novament contestat per Mas. “El problema és que van fer aquestes obres i no les van pagar.” El candidat de CiU va instar Alícia Sánchez-Camacho a facilitar que l'Estat pagui el deute amb la Generalitat. “Si ho fes, cregui'm que tots plegats ens estalviaríem moltes retallades”, va dir.

També com diumenge, Mas va barrejar el debat social amb l'identitari: “Catalunya podríem viure molt millor amb els recursos que genera.” En la línia del que ja havia insinuat en altres ocasions, va assegurar que si Mariano Rajoy no hagués tancat la porta a la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament, la legislatura s'hauria allargat “com a mínim, uns mesos”. “I no pot dir que no l'havia avisat, perquè mesos abans li vaig parlar d'aquesta proposta, i em consta que la candidata del PP també ho va fer.” Alícia Sánchez-Camacho va assentir amb el cap.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.