Política

En estat de xoc

El fiscal superior de Catalunya obre diligències contra ‘El Mundo' i el seu superior espanyol ho reprova, tot i que la policia confirma que l'esborrany no existeix ni apareix

Tensió màxima entre Mariano Rajoy i Artur Mas

Acaba una de les campanyes electorals més crispades que es recorden. I ho fa en estat de xoc, no només per la topada política entre el govern català i l'espanyol sinó també i, des d'ahir, per la judicial. I totes dues arran de l'esborrany policial publicat per El Mundo, que sosté que Artur Mas té comptes a Suïssa i que està vinculat al cas Palau.

La fiscalia superior de Catalunya, dirigida pel conservador Martín Rodríguez Sol, va obrir ahir diligències contra el rotatiu espanyol per un presumpte delicte de calúmnies, ja que, al seu parer, la informació conté “tots els elements típics” d'aquest delicte. Després que l'executiu català el posés en coneixement del cas, el ministeri públic valora com a “radicalment falsa” la notícia, que sostenia que Mas obtenia diners a canvi de contractes del govern català. “No existeix en la causa ni en cap informe policial cap dada que indiqui o suggereixi que l'actual president de la Generalitat rebés diners de contractistes d'obra pública.” Tampoc dóna credibilitat al fet que tingui comptes en paradisos fiscals. La fiscalia considera que la notícia “no té fonament”. Els mateixos autors de la informació, afirma, parlen d'un esborrany que, “per definició, és un text inconclòs, un pre-text”: “Senzillament no és un document oficial, ni tan sols oficiós.”

L'actuació de Rodríguez Sol li va valdre una targeta vermella del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, que, en una conversa telefònica, li va retreure que hagi obert diligències contra El Mundo, especialment quan els afectats ja han presentat les seves querelles al jutjat.

Reunió amb el jutge

La decisió de la fiscalia superior de Catalunya va coincidir amb la reunió que van mantenir, ahir al matí, el jutge que instrueix el cas Palau, Josep Maria Pijuan, amb el comissari en cap de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), la que hauria elaborat l'informe, segons el rotatiu espanyol. La policia sosté que el grup no ha redactat cap document ni esborrany, ni ha fet cap investigació del cas Palau des de la seva presa de possessió el juliol del 2012 i que tampoc li consta l'existència del text. El comissari refermava les afirmacions del Ministeri de l'Interior que, així que van sortir publicades les primeres informacions, el 16 de novembre, va iniciar una investigació de la qual es desprèn que el text podria ser una “refosa” de quatre informes més i que fins i tot podria haver estat elaborat expressament.

Baralla judicial i també política que, ahir, en el penúltim dia de campanya, van seguir protagonitzant Mariano Rajoy i Artur Mas. El president de la Generalitat va acusar el PP i en concret el seu homòleg espanyol d'estar darrere d'una campanya per destruir-lo. A Rac1, Mas es va mostrar convençut que “n'està al corrent” i “no és aliè” a aquest pla. Rajoy li va contestar des de Brussel·les i va qualificar les paraules de Mas de “falsedats”.

D'altra banda, el PP va impedir ahir la compareixença urgent al Congrés –prèvia al 25-N– dels ministres d'Interior i d'Hisenda per donar explicacions sobre l'esborrany. La direcció de CiU va carregar durament contra la decisió dels responsables estatals de defugir la cambra mentre es dediquen a escampar “falsedats”, denunciaven els catalans. Des del PP, Rafael Hernando mantenia l'estratègia de Cristóbal Montoro d'escampar dubtes sobre Mas assegurant que qui ha de donar explicacions no és l'executiu espanyol, sinó el que té comptes a Suïssa, alhora que convidava a anar al notari a deixar per escrit que dimitirà si la investigació és certa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.