Política

Junqueras esprem la campanya presumint de suports internacionals

El Sinn Féin s'alinea en un vídeo difós ahir amb la candidatura dels republicans

Carod-Rovira, que va trencar el carnet, anuncia que donarà el vot a ERC

El discurs d'ERC arrenca del món local que representa Oriol Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts, i desemboca en una vocació europeista que ahir, amb la campanya ja esgotant-se i espremuts la majoria dels missatges, ERC es va dedicar a emfasitzar a còpia de presumir de relacions i suports internacionals.

Els republicans van difondre un vídeo en què la vicepresidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, fa explícita la seva alineació amb la candidatura de Junqueras i van presumir de l'aval del govern irlandès a l'aposta independentista. L'aval és una resposta a una pregunta del mateix Sinn Féin, negociada prèviament amb Esquerra, en què es demanava a l'executiu irlandès suport al dret a l'autodeterminació del poble català. “Establir els mecanismes per a la seva pròpia governança democràtica és un assumpte que correspon al poble de qualsevol país de la UE, i no seria apropiat per part meva comentar aquest procés en qualsevol país”, és la resposta del titular d'Afers Estrangers, Eamon Glimore, i de la mateixa manera que per ERC suposa un suport tan explícit com permeten les lleis no escrites de la diplomàcia, es pot llegir simplement com una pilatiana rentada de mans.

En qualsevol cas, els suports que ahir va exhibir ERC no són només de caire internacional. Primer, l'expresident del partit Josep-Lluís Carod-Rovira, que l'any passat es va donar de baixa, va anunciar via Twitter que votarà Junqueras. I al vespre, en un míting a Tarragona, dos veterans més també distanciats de la direcció li van donar suport des del públic: l'exconseller Josep Bargalló i l'expresident del Parlament Ernest Benach. Després que el músic Joan Reig escalfés el mig miler de persones que van omplir el recinte firal del Palau de Congressos de Tarragona –fora en van quedar un parell de centenars més, que no hi cabien–, el cap de campanya d'ERC, Lluís Salvadó, i el mateix Junqueras van tornar a demanar a militants i simpatitzants “un últim esforç” per superar el PP, que és amb qui entenen que es disputen ser segona força. I Esquerra no vol esgarrapar només els sufragis dels que voten en clau sobiranista, sinó també dels que ho fan en clau econòmica i social. “D'arguments per votar-nos, malauradament per al país, que ho està passant molt malament, ens en sobren.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.