Política

Junqueras aplica el discurs de la por a Duran i Lleida

El republicà nega tenir un pacte amb CiU com diu el PP i insinua que el líder d'Unió ja negocia amb l'Estat per frenar el procés independentista

Diu que la campanya se li ha fet curta

A Oriol Junqueras la campanya se li ha fet curta. Els republicans se saben a l'alça, aspiren a ser segona força, són conscients que a partir de dilluns seran clau llevat que CiU assoleixi la majoria absoluta, que de totes les enquestes només li augura la del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, i ahir, davant el miler i mig de persones que van omplir el Palau de Congressos de Girona per seguir el míting final d'Esquerra, Junqueras va lamentar que la cursa s'acabi.

En la línia seguida al llarg de tota la campanya, Junqueras va insistir en el discurs integrador i es va vindicar com l'“alternativa més seriosa, rigorosa, més educada i més eficaç”. Per evidenciar-ho, va resumir errors i actituds mantingudes pels seus rivals en les últimes dues setmanes: la cartolina exhibida pel socialista Pere Navarro en el debat de diumenge a la negativa d'ICV a dir què votaria en un referèndum; les relliscades de la popular Alícia Sánchez-Camacho afirmant que Espanya tenia 500 anys d'història o exhibir una suma errònia, i la darrera campanya publicitària de CiU, focalitzada específicament a atacar ERC per convèncer els indecisos amb arguments a favor del vot útil. “Sí que ens tenen por! Que no pateixin, que només volem garantir que no agafin por a mig camí”, va ironitzar Junqueras, que va carregar contra CiU i especialment, un cop més i amb més contundència del que és habitual, contra Josep Antoni Duran i Lleida, en el que era una reacció a l'afirmació de Sánchez-Camacho que CiU i ERC ja tenen un pacte secret. A la candidata del PP li va diagnosticar la mateixa traça “per a les prediccions que per a les matemàtiques i la història”, i va insinuar que potser és Duran qui ja negocia amb el PP per frenar el procés independentista. “Voleu dir que no hi ha algú a CiU, amb molt poder i pocs vots, que ja ho està treballant, això?”, va disparar, i va usar la sospita per reforçar l'argument de la importància d'una Esquerra molt forta. “Veieu com els hem de vigilar?”

La càrrega contra Unió la va estendre el candidat d'ERC a la decisió dels de Duran de deixar fora de les llistes Josep Maria Vila d'Abadal, president de l'Associació de Municipis per la Independència, i que ahir es va deixar veure a les portes –no a dins– del pavelló de Montblanc on se celebrava el míting final de la candidatura d'Esquerra a Tarragona, fet que Oriol Junqueras també va destacar en el seu discurs de cloenda de campanya.

A més de Vila d'Abadal, per cert, també es va deixar veure en l'acte de Montblanc l'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira. La campanya es deu haver fet curta als republicans, però l'han aprofitat no només per buscar vots, sinó també per cicatritzar velles ferides internes. No en va, Junqueras es defineix com un “cosidor de primer ordre”, i un dels mantres de la campanya ha estat allò, repetit ahir, de “no ens dediquem a la política per disputar-nos els lideratges a cops de colze, sinó per servir el país”.

LA FRASE

Ens convindria una campanya una mica més llarga per seguir convencent. És als altres als que els convé que s'acabi
Oriol Junqueras
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.