Política

El Parlament proclamarà el president abans de Nadal

El reglament fixa que la cambra té un màxim de vint dies a partir de les eleccions per constituir-se i de deu més per escollir el cap de l'executiu

Fins ara mai s'han esgotat els terminis establerts

El nou Parlament resultant de les eleccions d'avui ha d'escollir el nou president de la Generalitat abans de Nadal, segons marquen els terminis del reglament. La cambra s'ha de constituir dins els vint dies següents de la celebració de les eleccions. Això significa el 15 de desembre com a màxim, tot i que mai s'ha arribat a esgotar el límit marcat.

La sessió constitutiva és especial, ja que la dirigeix el que s'anomena la mesa d'edat. El diputat més gran és qui la presideix i l'acompanyen els dos més joves en qualitat de secretaris. El president obre la sessió i es rellegeix la relació de diputats electes i de recursos electorals interposats, indicant a qui afecten. Després es procedeix a la tria de la mesa del Parlament i del president de l'ens, que és la segona autoritat del país després del cap de l'executiu. Acabada la votació es declara constituït el Parlament i s'aixeca la sessió. En aquesta mateixa sessió també es designen els dos vicepresidents i els quatre secretaris.

A partir d'aquí s'ha de triar el president de la Generalitat. El reglament estableix que això ha de passar com a màxim deu dies després de la constitució del Parlament, és a dir, en aquest cas abans del 25 de desembre. Tampoc s'ha esgotat mai el termini. En teoria, el president o presidenta del Parlament enceta converses amb tots els partits per proposar a la cambra un candidat. Aquest, però, és un pas més protocol·lari que no pas real. Si hi ha majoria absoluta el candidat és clar, i si és necessari fer pactes per a la investidura, són negociats entre les direccions dels partits, i no pas amb el màxim representant del Parlament. L'elecció del president de la Generalitat es fa a través de dues votacions. En una primera s'ha d'obtenir la majoria absoluta (68 diputats). Si això no s'aconsegueix es va a la segona volta, en què només cal majoria simple (més vots a favor que no pas en contra).

Un ple transcendent

El ple d'investidura del nou president de la Generalitat es considera el més important de la legislatura que s'enceta i comença amb una intervenció inicial del candidat. En el discurs desgrana el programa del mandat i posteriorment hi intervenen els portaveus dels altres grups parlamentaris. Immediatament després hi ha la votació en què es produeix la proclamació del cap de l'executiu. En dies posteriors el president de la Generalitat fa la tria de la composició del nou govern i més endavant prenen possessió els nous consellers i conselleres.

LA XIFRA

68
diputats
calen a un partit o a una entesa per assolir la majoria absoluta al Parlament de Catalunya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.