Política

DES DE FORA

El món veu més enllà de Mas

Els mitjans internacionals observen la victòria dels partits independentistes i preveuen el referèndum

El ‘Financial Times' obre l'edició digital parlant del cas català

L'argentí ‘Clarín' preveu un pacte de govern de CiU amb Esquerra

Coalició nacionalista a la baixa, esquerra independentista a l'alça. Els mitjans internacionals van llegir ahir més enllà del retrocés de CiU. A ulls del món, el clam de l'Onze de Setembre va traduir-se en una majoria independentista al Parlament i, per tant, en un pròxim referèndum d'autodeterminació. Els periodistes estrangers van parlar de la davallada nacionalista, però no es van descuidar l'augment de l'esquerra sobiranista ni tampoc de sumar els escons que van obtenir les forces favorables a l'estat propi.

“Els resultats electorals de la regió espanyola de Catalunya donen als partits pro independència la majoria dels escons”, titulava la cadena de Qatar Al-Jazeera. “Per tant, el referèndum es podrà fer en dos anys”, indicava el rotatiu britànic The Guardian amb declaracions de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

“Un cop ha començat [el procés] ja no es pot parar”, recollia l'edició digital del diari, que acompanyava aquest titular amb un logotip d'una estelada. A continuació, tot fent pedagogia, es podia jugar a endevinar quins entre uns quants famosos són catalans: Velázquez o Dalí, Xavi Hernández o Fernando Torres, Pau Casals o Paco de Lucía...

“Revés” a Mas

Igualment, Le Monde parlava d'una “ensopegada” i d'un “revés” per a Mas davant la puixança de l'esquerra secessionista, però advertia que els catalans van votar massivament pels partits favorables a un referèndum. El Libération mantenia un reportatge sobre Arenys de Munt: “El municipi català que ja ha sortit d'Espanya”, i penjava un vídeo del cap d'internacional que explica l'efecte “bola de neu” en què s'ha convertit l'independentisme.

El periòdic francès Le Figaro mantenia una entrevista amb el secretari general de CDC, Oriol Pujol: “Eleccions a Catalunya: Un referèndum en tots els casos”. El Financial Times, que ha tractat amb dedicació la campanya electoral i fins i tot va publicar un perfil del president, Artur Mas, obria l'edició digital amb el cas català: “Els catalans fan un pas cap al trencament.”

Tot i això, també hi havia algunes anàlisis, com ara la de l'agència Reuters, en què es dubtava si Artur Mas podrà organitzar el referèndum d'independència, però recollia alhora que “els partits separatistes catalans guanyen la majoria al Parlament regional”.

Catalunya es va colar entre les protestes contra el president egipci Muhammad Mursi i la mediació d'Alain Juppé en la crisi de la UMP francesa. La BBC constatava que “Els nacionalistes que governen a la regió espanyola de Catalunya guanyen les eleccions però s'allunyen de la majoria absoluta”, amb un perfil del Principat amb mapa i fotografies de castellers i de la Sagrada Família incloses.

Un reportatge de la cadena britànica recollia imatges de la portada d'El Punt Avui de diumenge i el seu “Voti, voti, voti...”. A més, tot preparant la cobertura, va tenir la sensibilitat de publicar una piulada en català: “@BBCWorldTonight Diumenge eleccions a #catalunya. Avui pots escoltar el nostre programa especial #eleccionscatalanes”.

Dubtes de ‘Clarín'

L'argentí Clarín estava més interessat pel resultat del Barsa [sic], però també destacava, en negatiu, que “Mas no aconsegueix la majoria absoluta per llançar la sortida independentista”. El rotatiu preveu “un acord amb la segona força, Esquerra Republicana, també independentista”.

En tot cas, ahir va guanyar la internacionalització del conflicte català. Ho va tornar a fer després que durant la Diada Nacional els ulls del món es fixessin en una rica regió del nord d'Espanya amb ànsies d'independència.

Desenes de periodistes d'arreu del planeta van aterrar a Catalunya per seguir el 25-N des de les seus electorals dels partits i des del Parlament. La cadena britànica BBC, la italiana RAI, el canal francès TF1, la qatariana Al-Jazeera, rotatius japonesos, russos, alemanys, una televisió iraniana i una ràdio xilena... Diaris esportius de Myanmar, l'antiga Birmània, o periòdics de Singapur informen sobre la qüestió. Reportatges, entrevistes, jocs interactius, perfils... L'interès no decau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.