Política

Vila lamenta que els resultats gironins no hagin parat el cop

CiU només aconsegueix mantenir els mateixos diputats que el 2010 a les comarques gironines

Santi Vila referma el sobiranisme i reclama unitat dels partits independentistes de cara al futur

La incredulitat es va anar tornant en decepció a mesura que avançava la nit. A l'hotel Carlemany de Girona, on CiU tradicionalment segueix els resultats electorals, les reaccions al retrocés electoral del partit a Catalunya no van poder ser compensades per les xifres gironines. De fet, la federació va mantenir els nou diputats aconseguits el 2010, i és l'única demarcació on no han baixat representació i fins i tot han obtingut més vots: amb el 99% dels vots escrutats, van sumar 146.069 vots, més que els gairebé 132.000 de fa dos anys. El percentatge, en canvi, ha baixat del 45,1% al 42,8%. Per comarques, CiU ha sigut la primera força arreu, amb una forquilla que oscil·la entre el 38,2% de la Selva i el 53% del Pla de l'Estany. A l'Alt i el Baix Empordà i al Gironès es van situar lleugerament per sobre del 40%, i a la Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès també van superar el 50% del total de vots. Malgrat aquestes dades, CiU no ha pogut sumar un desè diputat –Montserrat Roura– que gairebé es donava per segur els dies previs a les eleccions.

El cap de llista i ja diputat electe, Santi Vila, va sortir a l'escenari a un quart d'onze de la nit, i quan l'escrutini s'acostava al 80%. Va començar remarcant “els bons resultats” gironins enmig “d'una campanya i un context difícils”, si bé “no han sigut suficients per enviar al món el missatge que volíem”, va dir. I hi va afegir: “Estem tristos perquè Girona no ha estat suficient per parar el cop.” Lluny d'aconseguir els resultats en l'àmbit nacional que s'havien posat com a objectiu, els diversos càrrecs i militants reunits al Carlemany divergien sobre l'impacte que això pot tenir en el partit i en les expectatives i el ritme del procés. Però hi havia unanimitat que la desil·lusió inicial no ha d'afectar el sobiranisme del partit. Vila s'hi va referir quan va recordar: “Ens mantenim com la força potent d'unes comarques gironines que som el graner del sobiranisme català, que ara es veu reafirmat i del qual serem guardians.”

Sobiranisme unit

En aquest sentit, va felicitar ERC i va lamentar la pèrdua del diputat Strubell. I va insistir en la necessitat d'unir el sobiranisme davant el repte de l'estat propi, que manté com a gran objectiu juntament amb el manteniment de l'estat del benestar: “Sense el concurs de tots difícilment tirarem endavant perquè anar separats no ens ajuda.” I va llançar també els primers missatges a l'oposició, dirigits bàsicament a ERC: “Hem d'avançar cap a l'estat propi, i un cop bandejat el soroll, els missatges de la por i l'esbroncada, cal exercir el patriotisme des d'ara mateix, perquè més enllà del vol gallinaci dels partits i les campanyes, hem de governar.” El diputat i número tres a la llista, Carles Puigdemont, va insistir que “CiU sempre ha estat al peu del canó en la defensa de Catalunya i de Girona, on hem tornat a aconseguir uns resultats extraordinaris”.

LES FRASES

El projecte nacional i el repte de l'estat propi només es farà realitat si el sobiranisme va unit des de demà mateix, si no difícilment tirarem endavant
El context ha sigut difícil, amb una vaga general i amb una campanya molt bruta de l'Estat
Santi Vila
diputat electe de CiU

LA XIFRA

146.069
vots
ha aconseguit CiU en aquestes eleccions, un 42,8% del total, i amb el 99% dels vots escrutats.

Els elements externs, la causa

Malgrat no entrar a valorar extensament els motius de la davallada de CiU en l'àmbit nacional, Santi Vila va atribuir-los en part a diversos elements externs al partit que considera que van influir en els resultats. D'una banda, va referir-se diverses vegades al “context difícil” amb què ha hagut de governar CiU els darrers dos anys, sense esmentar, però, les retallades tot i reconèixer que avui en dia “molta gent ho passa malament”. Dins aquest context, sí que va esmentar la vaga general del 14-N, que va definir com a “fet insòlit” en produir-se en plena campanya electoral. I també es va referir a “la campanya molt bruta de l'Estat, i sense cap pudor, i que hem patit des de CiU”, arran dels dubtes sobre la corrupció dins el partit que s'han generat des de part de la premsa de Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.