Política

“Observez la Catalogne, c'est apassionant”

Intel·lectuals i artistes de la Catalunya del Nord s'adrecen a la premsa francesa per explicar el procés independentista

L'actor Sergi Lopez, molt popular a França, apadrina la llista d'artistes i intel·lectuals catalans de ciutadania francesa que adrecen una “crida a la premsa francesa i francòfona”. Demanen que els mitjans de comunicació s'interessin pel “moviment que podria fer de Catalunya un estat independent” i que no hi vegin “només raons lligades a l'actual crisi econòmica”.

Els signants del document han constituït el Col·lectiu Oliba, que es presenta avui a Perpinyà. S'hi poden trobar noms coneguts en l'àmbit de la cultura i la comunicació com ara el del director del teatre de l'Arxipèlag, Domènec Reixach; l'historiadora de l'art Josefina Matamoros; els músics Raph Dumas, Carles Sarrat, Daniel Tosi i Gerard Jacquet; els periodistes Jacques Queralt, Sébastien Girard i Aleix Renyé; els escriptors Renada-Laura Portet, Joan-Daniel Bezsonoff, Joan-Lluís Lluís i Eliana Thibaud-Comelade; els universitaris Joan Peytaví i Robert Marty; l'exdiputat europeu Miquel Mayol, i representants del món editorial i del cinema. El document explica que Catalunya “ha esdevingut un tema d'observació apassionant perquè és la societat civil la que marca el tempo de la seva pròpia història i ho fa amb un sentit cívic digne de respecte”. S'hi expliquen les raons per les quals “un milió i mig de catalans es van manifestar a Barcelona per demanar la independència”. Pels signants catalans de l'Estat francès “és positiu que analistes del món sencer s'interessen ara per aquesta Catalunya fins fa poc tan discreta, però cal constatar que la majoria situen l'origen de la manifestació al voltant de la crisi econòmica mundial”. A continuació, el document aclareix que “Catalunya no és una creació ex nihilo destinada a canalitzar un suposat egoisme econòmic regional” i fa un repàs de les raons per les quals aquest poble “té consciència d'ell mateix com a nació que no té un estat propi”, i que la reivindicació d'aquest estat “no és nova, ja que fa més d'un segle que hi ha a Catalunya moviments polítics independentistes”. Finalment es destaca “la força pacífica, el respecte a la democràcia i el fort desig d'integració a Europa”. El document s'acaba amb l'afirmació que “aquesta Catalunya apassionant podria esdevenir aviat el nou veí de França, i caldria que França comencés a aprendre a conèixer-la”.

LES FRASES DEL COL·LECTIU OLIBA

Observeu aquesta Catalunya tan apassionant, pot esdevenir aviat el nou veí de França
Missatge a la premsa francesa i francòfona
Aquest poble té consciència d'ell mateix com a nació que de moment no té un estat propi
Missatge a la premsa francesa i francòfona
Catalunya no és una creació ‘ex nihilo' destinada a canalitzar un suposat egoisme econòmic regional
Missatge a la premsa francesa i francòfona

Moció al Parlament escocès

La diputada de l'SNP al Parlament escocès Sandra White ha presentat una moció en què insta la cambra escocesa a tenir present que de les eleccions catalanes ha resultat “una destacada majoria a favor de la independència”, i a demanar que s'estableixi el marc legal per fer un referèndum d'autodeterminació. L'European Partnership for Independence, l'EPI, l'agrupació sobiranista de nacions sense estat, va celebrar ahir la presentació del text, en què també es fa una crida a respectar la voluntat democràtica del poble de Catalunya.

Des de l'EPI van agrair ahir l'atenció de la diputada de l'SNP i es van mostrar convençuts que el procés per a la convocatòria d'un referèndum i per arribar a la independència de Catalunya és “imparable”. En aquest sentit, recordaven que aquest ha estat el mandat electoral després que, en els comicis de diumenge, gairebé dos terços dels diputats elegits defensin la consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.