Política

Espinacs, peix i entesa

Mas i Junqueras es troben a Palau per encarrilar un acord de legislatura

El republicà assegura al líder de CiU que li donarà suport des de l'oposició i rebutja entrar al govern

ERC facilitarà la investidura, el pressupost, la consulta i la projecció internacional del país

Duran remarca que ERC ha de concretar encara la seva oferta
ERC tindrà una actitud exigent però maximalista amb els comptes

Artur Mas i Oriol Junqueras es van reunir ahir al Palau de la Generalitat per encarrilar un pacte per a la nova legislatura. En la trobada, que va anar precedida, dimarts, per una trucada telefònica, el líder d'ERC va traslladar al president en funcions la seva determinació de no entrar al govern i de garantir el suport a CiU des del Parlament. En el transcurs d'un dinar auster, amb espinacs de primer i peix de segon, Junqueras va oferir a Mas estabilitat per a la investidura, l'aprovació del pressupost, la convocatòria de la consulta i la internacionalització del conflicte català. Algunes veus de CiU no van amagar la seva satisfacció per la capacitat d'entesa entre els dos líders. Es preveu que equips negociadors de les dues formacions avancin a partir d'ara en les converses.

En declaracions a aquest diari, el president d'ERC també va assegurar que havia sortit amb sensacions positives de la trobada, donant per feta la investidura de Mas i mostrant-se optimista pel que fa a l'assoliment d'acords suficients per poder tirar endavant el pressupost, deixant entreveure que la seva formació mantindrà una actitud exigent però no maximalista a l'hora de negociar-los.

Els republicans estan disposats a avalar mesures d'austeritat sempre que hi hagi un marcat accent social i les polítiques en educació i salut en surtin el mínim de perjudicades. El govern en funcions ja va avisar dimarts que el pròxim executiu haurà de fer ajustos d'un mínim de 4.000 milions d'euros. Un esforç equivalent a les retallades pressupostàries del 2011 i del 2012.

El gir estratègic fonamental que es vol transmetre des de les files republicanes és que, atesa la gravetat de la conjuntura, no és hora de mercadejar sinó de fer avançar el país. “No ens barallarem per tenir una cadira o una conselleria, ara hi ha coses més importants”, sosté Junqueras, reiterant que els republicans tampoc tenen cap interès a “regalar” a Pere Navarro el paper de cap de l'oposició, cosa que passaria si ERC entrés al govern en comptes de fer des de fora un acompanyament crític a CiU. A la investidura i a la decisiva aprovació dels comptes del 2013, els republicans hi afegeixen una oferta de lleialtat institucional amb vista a la projecció exterior del procés i una implicació màxima en el procés de convocatòria del referèndum. En aquest punt inicial de la negociació, hi ha una divergència de prioritats entre CiU, que avantposa com es fa el procés, i la urgència d'ERC per saber el quan. “No és incompatible un bon quan amb un bon com”, va manifestar el líder independentista.

Junqueras rebutja, per tant, l'oferta de CiU de formar un govern de coalició. Aquesta era l'aposta principal dels convergents, que consideren que l'entrada dels republicans a l'executiu seria la millor manera de garantir la formació d'un govern fort capaç de convocar la consulta i d'executar noves i impopulars mesures d'austeritat per complir amb el sever objectiu de dèficit, fixat en el 0,7% del PIB l'any vinent. CiU ja ha plantejat a ERC la seva voluntat de cedir i replantejar mesures inassumibles per als de Junqueras com ara l'impost de successions. La federació interpreta la resistència dels republicans a formar un acord de coalició com un intent d'ERC per evitar el desgast que comporta governar en temps de crisi tan complexos com els actuals.

Els republicans, mentrestant, recelen de l'actitud de Josep Antoni Duran i Lleida. El líder d'Unió va precisar que Esquerra ha de concretar encara la seva oferta i que CiU ha d'explorar també les vies d'entesa amb el PSC. El seu ideal, va dir, és un pacte a tres bandes amb el primer i el segon partit de l'oposició. Una opció que a ningú se li escapa que és pràcticament impossible i que dista de la preferència de CDC per travar un acord de governabilitat amb els republicans.

També ahir Mariano Rajoy va trucar a Artur Mas. Els dos presidents van parlar tres dies després d'unes eleccions que han marcat un abans i un després en les relacions entre CiU i el PP. Tot i les evidents tensions que la campanya electoral ha generat entre les dues formacions polítiques, Mas i Rajoy van tenir una conversa cordial, dins del marc de les lògiques relacions institucionals, segons fonts coneixedores de la conversa. En paral·lel, Junqueras va comunicar la seva decisió per telèfon al líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera.

LES DATES

10.01.2013
és l'últim dia
per investir el nou president de la Generalitat.
24.12.2012
és la data límit per constituir el nou Parlament i formar la mesa.
El que toca és que CiU formi govern, que governi i que ERC encapçali l'oposició
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
No n'hi ha prou que ens donin suport en la consulta, en necessitem dia a dia
Josep A. Duran i Lleida
SECRETARI GENERAL DE CIU

CDC garanteix la consulta als seus

El president de CDC, Artur Mas, va enviar ahir una carta a la militància per agrair la feina feta per les eleccions en què els demana que no se sentin decebuts pel resultat electoral de CiU. “Seria injust que ens envaís un sentiment de fracàs o de frustració”, hi defensa. En la missiva, a la qual ha tingut accés aquest diari, Mas garanteix a les seves bases que la consulta sobre l'estat propi se celebrarà durant els pròxims quatre anys. Remarca que el sobiranisme té més força i representació que mai en l'arc parlamentari. “Ara més que mai el poble ha de parlar i decidir quin futur vol per al nostre país”, hi afegeix. El líder de Convergència, però, admet les “dificultats” amb què s'obre la nova legislatura i reconeix que el resultat dels comicis no és el que desitjava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.