Política

Ofensiva diplomàtica europea contra Netanyahu

El Regne Unit i França exigeixen explicacions sobre l'ampliació de colònies, mentre el govern israelià es nega a fer marxa enrere

Washington, principal aliat d'Israel, s'afegeix a les crítiques

Diversos països europeus van carregar ahir de manera concertada contra la decisió del govern israelià d'ampliar assentaments jueus a Jerusalem est i Cisjordània com a represàlia pel reconeixement de facto de l'Estat palestí, dijous passat a l'ONU. També els EUA, aliats d'Israel, van tornar a condemnar ahir el pla colonitzador i van demanar a Tel Aviv que el revisi, ja que és “especialment perjudicial” per al procés de pau.

Els governs britànic, francès, suec i espanyol, entre d'altres, van cridar a consultes els respectius ambaixadors d'Israel per expressar-los la profunda oposició al pla del primer ministre, Benjamin Netanyahu, de construir tres mil cases més per als colons en aquells territoris ocupats. També el principal aliat europeu d'Israel, Alemanya, on Netanyahu ha de viatjar aquesta setmana, va instar el primer ministre conservador a reconsiderar la decisió d'ampliar colònies jueves, mentre Rússia assegura que observa les últimes accions israelianes amb molta preocupació.

L'anunci d'Israel de construir més habitatges per als colons no és nou, però aquesta vegada ha topat amb una protesta més ferma, ja que els plans israelians inclouen la zona anomenada E1. Si s'executessin aquestes obres, impedirien l'accés dels palestins a Jerusalem est i seccionarien Cisjordània en dues parts, fet que dificultaria enormement l'aspiració de crear un estat palestí sobre una continuïtat territorial.

En aquest sentit, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va avisar ahir que la construcció d'aquestes cases suposaria “un cop gairebé fatal” a la solució de dos estats en el conflicte israelianopalestí. El govern britànic va advertir que no tolerarà cap represàlia contra la votació de dijous reforçant l'estatus diplomàtic de Palestina, una via que els mateixos palestins van explotar després del col·lapse de les converses de pau, el 2010. El Foreign Office va exigir explicacions a l'ambaixador d'Israel i va demanar al govern de Netanyahu que faci marxa enrere en el pla de colonització de la zona E1, tot assegurant que mantindrà el diàleg obert amb Tel Aviv. També el govern francès va manifestar la seva “seriosa preocupació” a l'ambaixador d'Israel a París, recordant-li que la construcció en territoris ocupats és il·legal i un “obstacle” a la represa de les negociacions de pau amb els palestins. El president francès, François Hollande, que va recomanar a les dues parts tornar a la taula de converses “com més aviat millor”, va assegurar que de moment el seu país no té previst prendre més mesures contra Tel Aviv.

Finalment, el govern espanyol es va afegir a les advertències i va traslladar a l'ambaixador a Madrid el seu “disgust” per la decisió d'Israel de retenir els impostos que recapta en nom de l'Autoritat Nacional Palestina.

“Interessos vitals”

Tot i l'ofensiva diplomàtica , Israel no pensa rectificar, segons afirmava ahir la BBC citant una font pròxima a Netanyahu. “Israel seguirà defensant els seus interessos vitals, tot i la pressió internacional, i no hi haurà canvis en la decisió que s'ha pres.” Diumenge, però, el ministre israelià d'Habitatge, Ariel Attias, va informar que, mentre que el concurs per adjudicar la construcció de milers de cases a Cisjordània i Jerusalem est s'obrirà aviat, el projecte de la zona E1 encara està en un pla inicial. “Ningú hi construirà fins que estigui clar què s'hi farà”, va afirmar el ministre.

LES FRASES

[L'ampliació de colònies] complica els esforços per reiniciar les negociacions directes [de pau]
Mark Toner
PORTAVEU ADJUNT DEL DEPARTAMENT D'ESTAT DELS EUA
Seguirem construint a Jerusalem i a tots els llocs del mapa dels interessos estratègics d'Israel
Benjamin Netanyahu
PRIMER MINISTRE ISRAELIÀ
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.